Foto – LETA

C hepatīta pacientu ikdiena – kā pasargāt apkārtējos 1

Dr. I. Tolmane uzsver, ka C hepatīta vīruss „pa gaisu nelido” līdz ar to C hepatīta pacienti var droši dzīvot kopā ar cilvēkiem, kuri ar C hepatītu nav inficējušies – lietot kopējus traukus,dvieļus, neizvairīties no tuvības – apkampt, sabučot, samīļot savus tuviniekus, draugus, auklēt bērnus, mazbērnus u.t.t.
Vienīgais, kas C hepatīta pacientam un mājiniekiem ir jāievēro – katram ir nepieciešams savs manikīra komplekts, kas netiek dalīts ar nevienu citu, tas pats attiecas arī uz skūšanās piederumiem, zobu birsti un citiem personīgās higiēnas piederumiem.
C hepatīta pacients nav jāizolē – viņam var būt aktīva sociālā dzīve, ikviens var sarokoties ar jebkuru sabiedrības locekli, kā arī lietot, piemēram, kopējus traukus publiski pieejamās vietās.
Ja vien āda nav bojāta un tajā nav mikrotraumu, ar asinīm inficēties nav iespējams. Tomēr, ja C hepatīta pacientam gadās sagriezties, piemēram, iegriezt pirkstā, nevienam, arī pilnīgi veselam cilvēkam nevajadzētu skriet ar plikām rokām ievainoto glābt,jo infekcija tiek iegūta tieši ar inficētām asinīm. Ja gadās sevi savainot, būtu vēlams pārsiet brūci, lai novērstu asins tālāko izplatību, kā arī visu aiz sevis sakopt un ideālā variantā šo vietu dezinficēt. Ja nepieciešama palīdzība no malas, svarīgi izmantot aptiekās nopērkamos gumijas cimdus, lai novērstu saskarsmi ar asinīm.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas
Kā C hepatīta pacientiem pasargāt savu aknu veselību ikdienā
Ja cilvēks ir informēts, ka viņam ir C hepatīts, ir jādodas pie aknu speciālista, lai konsultētos par C hepatīta ārstēšanu un tā ietekmi uz veselību nākotnē.
Tikpat svarīgi ir ievērot pasākumus par to, lai aknu netraumētu un nebojātu vēl vairāk. Aknu slimību pacientiem īpaši svarīgi ir nelietot alkoholu, jo C hepatīts kopā ar to var radīt daudz nopietnākus sarežģījumus, tāpat kā citas potenciāli toksiskas vielas, piemēram, uztura bagātinātāju un citu medikamentu lietošana bez īpašas nepieciešamības.
Nedrīkstētu praktizēt arī otru galējību – nelietot ārsta izrakstītos medikamentus.Ir nepieciešams konsultēties ar ārstu arī par vitamīnu un imunitāti uzlabojošu līdzekļu lietošanu. Ir jāatceras, ka visas vielas, tajā skaitā,arī augu valsts produkti tiek pārstrādāti caur aknām. Galvenais princips – ir nekaitēt savai aknai! Ir jādomā par veselīga uztura lietošanu ikdienā, jāēd kvalitatīva pārtika.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.