Foto: Shutterstock

Mīlēties kavē bažas 0

Vairākumā gadījumu grūtniecības pirmajā trimestrī seksuālā dzīve notiek retāk, jo saistībā ar hormonālajām pārmaiņām organismā sieviete nereti jūtas nogurusi un miegaina. Mēdz būt slikta dūša. Ja tad sekss paliek otrajā, trešajā vai pat vēl tālākā plānā, vīrietim to nevajadzētu sievietei pārmest.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Bieži vien pāriem rodas šaubas un bailes, vai mīlējoties bērniņam nenodarīs pāri. Statistika rāda: pirmajās 12 grūtniecības nedēļās aiziet vairāk mazuļu nekā vēlāk. Ja pārim šajā ziņā iepriekš bijusi slikta pieredze un šķiet, ka mīlēšanās varētu rosināt spontāno abortu, sekss kļūst retāks, un pasliktinās tā kvalitāte. Prātīgāk gan būtu par savām šaubām aprunāties ar ārstu, nevis atteikties no tuvības nepamatotu baiļu dēļ.

“Spontānais aborts visbiežāk notiek saistībā ar augļa olas piestiprināšanās vai hromosomu patoloģiju. Ja grūtniecība norit normāli, sieviete var kaut uz galvas stāvēt, ne tikai nodarboties ar seksu,” iedrošina Rīgas Dzemdību nama dzemdību centra virsārste Linda Grīnberga.

CITI ŠOBRĪD LASA

Daudzas pacientes viņai stāstījušas, ka ļoti vēlas tuvību, bet vīrs baidās kaitēt bērniņam. Tad ārste mierina, ka tas nav iespējams, jo mazulis atrodas dzemdē, ūdens maisiņā, kas kalpo kā amortizators, aizsargājot no jebkāda veida triecieniem.

Nereti gan vīrieši savas bažas neatzīst, bet atrod citu aizbildinājumu, kāpēc nevēlas seksu. Dažiem partneres ķermeņa pārmaiņu dēļ rodas dīvainas domas, piemēram, ka no vēdera pēkšņi parādīsies rociņa.

Otrajā trimestrī pašsajūta sievietei uzlabojas, vairs nav sliktas dūšas, un puncis vēl nav tik liels, lai fiziski traucētu mīlēties. Bieži grūtnieces gluži vai lido, šķiet, ka visa pasaule guļ pie kājām un viņas var paveikt tik daudz, tāpēc arī dzimumdzīve šajā periodā parasti kļūst intensīvāka.

Trešajā trimestrī jaunajai māmiņai kļūst fiziski grūtāk. Mīlējoties jāatrod pozas, kurās abiem būtu ērti. Taču, ja partneri vēlas viens otram pielāgoties, seksuālās attiecības var izdzīvot ne tikai dzimumaktā, bet arī erotiskajā masāžā, masturbācijā vai citādi. Vienīgi nav ieteicams anālais sekss, īpaši – pamīšus ar vaginālo: zarnu mikroflora var nokļūt makstī un izplatīties līdz augļa apvalkam, izraisot iekaisumu.

“Kad tuvojas paredzētais mazuļa pasaulē nākšanas laiks un sieviete vaicā, ko darīt, lai sāktos dzemdības, es iesaku mīlēties. Tā kā pēc tam sešas nedēļas to nevarēs darīt, jāizmanto pēdējā iespēja!” smaidot mudina dzemdību speciāliste.

Ja pēc 41 nedēļas un trim dienām dzemdības nesākas, tās mēdz stimulēt ar prostaglandīna geliem vai tabletēm. Arī vīrieša sperma satur šo vielu, taču ne tik lielā daudzumā, lai grūtniecības sākumā izraisītu tās pārtraukšanos un beigās – dzemdību sākšanos, kā daudzi domā.

Reklāma
Reklāma

Gaidību laikā nodarboties ar seksu nedrīkst, ja ir:
• saīsināts, slikti noslēgts dzemdes kakls;
• grūtniecības pārtraukšanās vai priekšlaicīgu dzemdību draudi;
• priekšguļoša, zemu novietota placenta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.