Vai zināji? 0


Greipfrūtus un to sulu nedrīkst lietot vienlaikus ar zālēm, jo tie samazina daudzu enzīmu aktivitāti, kuri cilvēka organismā piedalās zāļu sadalīšanā, tāpēc palielinās šo zāļu daudzums asinīs un var izraisīt pārdozēšanu un blaknes.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Lasīt citas ziņas

Greipfrūtiem un to sulai iespējama arī pretēja iedarbība – tie var kavēt zāļu uzsūkšanos un mazināt to efektivitāti.

Arī alkoholisko dzērienu un zāļu mijiedarbības dēļ medikamentu efekts var vai nu pastiprināties, vai pavājināties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Daudzas zāles, tāpat kā alkohols, noārdās aknās. Ilgstoši lietojot alkoholu, arī zāļu terapeitiskā deva var kļūst toksiska. Piemēram, paracetamolu saturošas pretsāpju zāles var izraisīt saindēšanos un aknu bojājumus.

Dažas zāles – tabletes, ziedes, geli – var izraisīt pastiprinātu jutību pret gaismu. Gaismjutības reakcijas – ādas izsitumi, apdegumi – var parādīties uzreiz pēc atrašanās tiešos saules staros vai arī pēc kāda laika.

Zāles nedrīkst glabāt tiešos saules staros vai ierīču tuvumā, kas izdala siltumu, jo temperatūras ietekmē var mazināties zāļu efektivitāte, bet palielināties blakņu risks.

Farmaceits zina labāk

“Farmaceiti ir pietiekami kompetenti, lai ieteiktu bezrecepšu zāles, izstāstītu par to atšķirībām, izvērtētu, kuras zāles šim cilvēkam vajadzētu vai nevajadzētu lietot. Tāpēc no farmaceita, tieši tāpat kā no ārsta, nevajag slēpt informāciju par pārējām saslimšanām un citu medikamentu lietošanu, jo dažām zālēm, arī bezrecepšu preparātiem, var būt nevēlama mijiedarbība. Lai nekļūtu par reklāmas upuri un iegādātos vispiemērotāko līdzekli par vislabāko cenu, atkal bez farmaceita palīdzības neiztikt. Jāprasa, kuriem preparātiem ir līdzvērtīga iedarbība, ar ko tie atšķiras,” padomu dod Gunta Sumeraga.

Arī farmaceite Ivanda Krastiņa apzinās, ka cilvēki uz aptieku nāk gan akūtos gadījumos, gan ar slimību bagāžu, tāpēc cenšas iegūt pēc iespējas visaptverošu informāciju, jo tikai tad varēs ieteikt piemērotāko – vai iegādāties bezrecepšu medikamentus vai labāk vērsties pie ārsta. “Vēlos uzsvērt, ka farmaceits ir sertificēts speciālists, kurš savu profesiju apgūst vairākus gadus un ik pēc pieciem gadiem papildina savas zināšanas, tāpēc var ieteikt iespējamos risinājumus, tomēr katrs cilvēks galīgo lēmumu par savu veselību pieņem pats,” viņa saka.

Reklāma
Reklāma
Labs farmaceits noteikti iztaujās zāļu pircēju par slimības simptomiem, cik ilgi tie jūtami, vai cilvēks jau lieto kādas zāles simptomu mazināšanai vai citu hronisko slimību ārstēšanai. Izsniedzot pastāstīs, ka zālēs ar dažādiem nosaukumiem var būt viena un tā pati aktīvā viela un ka vairāk zāļu vai lielāka deva, nekā noteikts, vēl nenodrošina ātrāku atveseļošanos, paskaidros, kad tās varētu iedarboties, kādas blaknes izraisīt un kā rīkoties, ja tās parādās vai arī veselības stāvoklis dažu dienu laikā neuzlabojas vai pat pasliktinās. Ja farmaceitam radīsies aizdomas, ka cilvēks pats nespēj izvērtēt veselības stāvokļa nopietnību, piemēram, ir akūta trauma, asinsspiediena problēmas, galvas reiboņi, ģībšana, uz aptieku tiks izsaukta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.