Foto – Shutterstock

Dedzināšana un sāpes kuņģa apvidū 1

Šādas sajūtas var liecināt par kādu gremošanas sistēmas kaiti. Vīriešiem bieži vien ir saspringts darba režīms, ēst neiznāk gana regulāri. Ja radusies kuņģa čūla, tā ar laiku var kļūt par vēža izveidošanās cēloni. Kaite sākumā var noritēt bez simptomiem.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Valsts programma ikvienam pēc 50 gadu vecuma sniedz iespēju izmeklēt fēces uz slēptām asinīm. Ja tās konstatē, skaidrs, ka kuņģī vai zarnās ir kāda asiņojoša vaina – tā var būt gan čūla, gan polips, gan audzējs. Nepieciešami tālāki izmeklējumi.

Biežāka vajadzība urinēt

Ja vakarā nav lietots pārmērīgi daudz šķidruma, tomēr nakts laikā vismaz divas trīs reizes jādodas urinēt, tas ir nopietns simptoms – varētu liecināt, ka sašaurinājies urīnizvadkanāls.

CITI ŠOBRĪD LASA

Statistika liecina, ka 30% vīriešu pēc 50 gadu vecuma ir palielināta prostata jeb priekšdziedzeris. Pat ja šis process ir labdabīgs, tas var sašaurināt vai pat nosprostot urīnkanālu, apgrūtinot urīna nolaišanu.

Jādodas pie ģimenes ārsta, lai izvērtē prostatu. Vispirms jāveic asinsanalīzes, jo izmaiņas asinsainā vai bioķīmiskos rādītājos var liecināt par iekaisuma procesiem vai audzēja esamību. Tiek noteikts, vai asins serumā nav paaugstināts prostatas specifiskais antigēns (PSA). Tā ir imūnreaktīva viela, kas veidojas tikai prostatas audos, nav sastopama citos. Šis izmeklējuma veids nav absolūts, tomēr novirzes no normas darīs ārstu uzmanīgu un palīdzēs saprast, kā turpināt izmeklēšanu. Pēc 45 gadu vecuma šis antigēns jāpārbauda reizi gadā.
Ja tiks veikts vēl kāds izmeklējums, ārsts paskaidros manipulācijas būtību un to, ko vīrietis sajutīs.

Prostatas audzējs ir viens no biežākajiem vēža veidiem vīriešiem. Taču sākumā tas var attīstīties bez simptomiem vai arī tā pazīmes var līdzināties labdabīgam prostatas palielinājumam.

Dzimumtieksmes un potences vājināšanās, ja tā nav bijis iepriekš

Tā kaitē dzīves kvalitātei, attiecībām ar otro pusīti un var liecināt arī par kādu infekciju vai prostatas problēmu.

Dzimumtieksmes un spējas pazemināšanu var izraisīt dažādi faktori. Ap 50 gadu vecumu bieži vien norit tā dēvētais vīriešu klimakss jeb andropauze. Samazinās testosterona daudzums – tas ir hormons, kas nodrošina vīrieša dzimumtieksmi, – līdz ar to krītas arī potence.

Vēl viens faktors – ateroskleroze, jo sašaurinās arī tie asinsvadi, kas ar asinīm apgādā svarīgākos vīrieša orgānus. Ja asins piegāde nav pietiekama, potence var vājināties.

To ietekmē arī neiroloģiski iemesli: stress, pārdzīvojumi, pārgurums, pārlieku saspringts darbs, sarežģījumi ģimenē, arī lietotie medikamenti.

Dažreiz ārsts tos var nomainīt, lai uzlabotu dzimumdzīvi.

Bieži vien vīrieši par intīmajiem jautājumiem nevēlas runāt. Iejūtīgs ģimenes ārsts taktiski ievirzīs sarunu vēlamajās sliedēs.

Reklāma
Reklāma

Iešanas traucējumi – pieklibošana, sāpes kājās

Nereti ejot drīz vien sāk gurt ikru muskuļi, mēdz raut krampji. Dažkārt sāpes kājās jūtamas arī miera stāvoklī un naktī guļot.
Šādu sūdzību cēlonis var būt kāju artēriju sašaurināšanās vai slēgšanās. Svarīgi, cik bieži simptomi parādās. Ārsts pārbauda pulsu kājās, asinsvadu stāvokli.

Artēriju veselību var ietekmēt ilgstoša smēķēšana, arī paaugstināts holesterīna līmenis asinīs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.