Foto – LETA

Lai ejot komforts 0


Ja nūjas ir ērtas, arī sportiskā iešana izdodas gana spraiga un ritmiska. Viena no svarīgākajām detaļām – cimdveida siksniņa, ko dēvē arī par somiņu vai cimdiņu. Tā palīdz pareizi turēt nūju un vajadzīgajā brīdī atbrīvot plaukstu.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Vislabāk, ja topošais nūjotājs pats izjūt, vai nūjas ir ērtas iešanai – kāroto pirkumu piemērot.

* Vispirms vajag izpētīt izmēru, tas redzams cimdiņa iekšpusē – apzīmējumi ir tādi paši kā apģērbam, piemēram, M vai L. Plaukstu var noberzt jebkura aplama izmēra somiņa – gan tā, kas par mazu, gan par lielu. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ uzdāvātās nūjas ne vienmēr izrādās piemērotas.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Labāk izvēlēties tādas, kam cimdiņā ir atsevišķa vieta īkšķim vai tas atdalīts ar siksniņas palīdzību. Šāds tureklis ļaus ievērot pareizu tehniku, atlaist pirkstus no nūjas, vēzējot roku uz aizmuguri.

Var lietot nūjas arī ar parastām siksniņām, kas kā aproce apņem plaukstas locītavu, tomēr tad diez vai izdosies precīza tehnika, līdz ar to netiks gaidītais labums veselībai.

* Cimdiņš jāpieregulē ērts plaukstai un precīzam satvērienam. Vislabāk pavaicāt veikalā, kā to izdarīt konkrētajam nūjas modelim. Ir gan arī nūjas, kam somiņa nav regulējama.

Reizēm veikalā piemēra nūjas, bet nopērkot izrādās, ka iepakojumā ir pavisam cita izmēra cimdiņš. Nav gan liela nelaime, parasti to var apmainīt.

Rokturis, asmenis un uzgalis

* Der pievērst uzmanību arī nūjas rokturim. Viens no ērtākajiem materiāliem ir korķis, dabisks un patīkams plaukstai. Parasti gan tas palielina cenu. Labs ir arī gumijots rokturis.

Plastmasa gan nav labākā izvēle, jo karstā laikā, turot šādu rokturi, plaukstas sāk vairāk svīst. Tāpat pirms pirkšanas der pārbaudīt, vai rokturis neslīd.

* Nūjas lejasgalā ir asmenītis, kam uzmaukts gumijas uzgalis, tāda kā pēdiņa. Tā domāta nūjošanai pa asfaltu, bruģi vai citu cietu virsmu. Ja uzgaļa forma ir ar slīpumu, jāskatās, vai to uzsprauž pareizi, citādi ķepiņa pa asfaltu slīd un traucē ritmisku iešanu. Dažu modeļu nūjām galos ir caurumiņi, kas domāti uzgaļu piesaitēšanai, lai tie ejot nenokristu un nepazustu.

Nūjojot pa smiltīm, granti vai citu mīkstu segumu, gumijoto pēdiņu noņem. Asumiņš ļauj daudz sparīgāk atsperties. Taču iesācējs nereti nemaz nezina, ka uzgali var nokabināt. Vai arī uzskata, ka tā ir pat gana ērti.

Reklāma
Reklāma

“Kad iemācās pareizi soļot, gumijas uzgaļi nav vajadzīgi, arī nūjojot pa cietu virsmu. Ir ļoti laba pārbaude – ja nūju liekam kā nākas, asmenītis pret asfaltu tikai noskrapst. Ja tehnika nav īsti precīza, seko atsitiens, tāds klak, klak,” skaidro Baiba Smila.

Tomēr bez uzgaļiem nevar nūjot pa asfaltu, ja asmenīši ir kā taisni stienīši ar ieapaļu galu (tādi ir saliekamajām nūjām).

* Jāņem vērā, ka uzgalis to pagarina par dažiem centimetriem, dažam tādēļ nūjošanas tehnika var neiznākt vairs precīza.

Ja asumiņš nodilst vai gumijas peka pazūd, uzgaļi un asmeņi nopērkami arī atsevišķi. Jāņem gan vērā, ka dažādiem nūju modeļiem tie ir atšķirīgi.

Saliekama vai tomēr nē?

Nūjas materiāls mēdz būt dažāds. Gana izturīgs ir arī stikla šķiedras vai alumīnija kāts, tomēr kvalitatīvāks (arī dārgāks) būs tas, kas veidots no grafīta vai karbona. Tomēr tas nav pārlieku būtiski nūjotājam, kam šī nodarbe ir vaļasprieks, ne sports.

Bieži vien izvēlas teleskopiskās jeb saliekamās nūjas. Laba izvēle, ja vēlas nūjas ņemt līdzi ceļojumā ārpus Latvijas, jo tās var ielikt čemodānā. Ārzemēs nopērkamas arī trīsdaļīgas nūjas, ko var ievietot pat palielā rokassomiņā, tomēr tās ir ļoti dārgas. Tomēr teleskopiskās nūjas ir salīdzinoši smagas, un pieredze rāda, ka dažu modeļu saliekamās nūjas nav pārāk izturīgas, stiprinājuma vieta mēdz sabojāties.

“Daudzi tās pērk, jo šādu inventāru esot ērti izmantot visai ģimenei, katrs nūjas pieregulē pēc sava garuma. Bet ko tad, ja visi vēlēsies nūjot kopā? Turklāt labas saliekamās nūjas maksā dārgāk nekā parastās,” piebilst instruktore.

Ražotāji mēdz piedāvāt dažādus jauninājumus, piemēram, nūja kopā ar vingrošanas gumiju. Atsprādzē siksniņu, izvelk no nūjas gumiju un veic treniņu, kas uzlabo muskuļu izturību.

Tomēr jārēķinās, ka šādas nūjas ir dārgākas, turklāt papildu aprīkojums rada lieku smagumu.

Tikpat labi var ierullēt kabatā gabalu vingrošanas lentes un jebkurā brīdī sarīkot vingrošanas pauzi.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.