Foto-Shutterstock

Uzmanīgi ar holesterīnu! 0

Augsts holesterīna līmenis ir viens no riska faktoriem saslimšanai ar sirds un asinsvadu jeb kardiovaskulārajām slimībām.
Holesterīns atrodas gandrīz visos organisma audos un ir nepieciešams tā normālai funkcionēšanai. Mēdz runāt par labo un slikto holesterīnu. Zema blīvuma lipoproteīnu holesterīns tiek pieskaitīts sliktajam, savukārt augsta blīvuma lipoproteīnu holesterīns ir labais. Ja uz paaugstināta kopīgā holesterīna fona ir pazemināta labā holesterīna frakcija un palielināta sliktā, risks saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām ir krietni augstāks.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Holesterīna līmeni nosaka ar asinsanalīzēm. Ideāli būtu pirmo holesterīna pārbaudi veikt jau 9–10 gadu vecumā. Arī divdesmitgadīgajiem savs holesterīna līmenis būtu jāzina. Savukārt vīrietim pēc 40 gadu vecuma, īpaši, ja ir paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts, liekais svars un ja turklāt viņš smēķē, noteikti regulāri jānosaka holesterīna līmenis – pat ja holesterīns ir normas robežās vai tikai nedaudz par augstu, tas var sākt izgulsnēties asinsvados.

Raksts no žurnāla “36,6°C” tematiskā izdevuma “Vīrieša veselības ceļvedis”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.