Juris Šaiters
Juris Šaiters
Foto – Dainis Bušmanis

– Ko nozīmē zelta vai sudraba briedis? 0


– Tas nozīmē, ka, ilgstoši veicot novērojumus savā saimniecībā, tiek piefiksēti brieži, stirnas ar vērtīgākajām trofejām, ragiem – tādiem, par kuriem kādā izstādē varētu iegūt zelta vai sudraba godalgu. Un kādam ieinteresētam ārzemniekam par zināmu samaksu tiek dota iespēja šo eksemplāru nomedīt. Ragus, nokārtojot attiecīgās formalitātes, tad viņš drīkst likumīgi izvest no Latvijas. Protams, ir gaļinieki, kas gatavo produkciju no medījuma gaļas, to realizējot.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals 136
Lasīt citas ziņas

– Vai jūsu darbā iznāk arī risināt mednieku un zemnieku savstarpējās sadarbības problēmas?

– MKPC ar šīm problēmām saskaras diezgan pastarpināti, bet man pašam kā medniekam un mednieku kolektīva biedram iznāk saskarties. Tāpat nākas šos jautājumus skatīt dažādos semināros un mācībās, kā arī gadījumos, ja mani kā MKPC pārstāvi uzaicina piedalīties lietas izskatīšanā kādas pašvaldības Medību koordinācijas komisija (MKK). Tas gan notiek visai reti.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai šāda koordinācijas komisija var pasīvam mednieku kolektīvam likt kļūt aktīvam?

– Tur jau tā lieta, ka mednieku kolektīvi ir ļoti atšķirīgi. Daudzos pārsvarā ir pilsētnieki, kas medīt atbrauc tikai nedēļas nogalē vai atvaļinājuma laikā. Skaidrs, ka pāris vietējo mednieku situāciju glābt nevar. Un arī likums te ir bezspēcīgs.

– Ko darīt zemniekam, ja viņa lauki iekrīt tieši šādā iecirknī?

– Ja viņa lauki nerobežojas ar citiem medību iecirkņiem, tad acīmredzot kopā ar vietējo MKK ir jāizdomā, kā aktivizēt par konkrēto iecirkni atbildīgos medniekus. Bet, ja blakus ir citi iecirkņi, tad, domāju, nav problēmu līgumu ar iepriekšējo kolektīvu lauzt un noslēgt ar citu. Mednieki par šādu iespēju tikai priecāsies – būs lielāka medību teritorija. Taču kāda iecirkņa robežu paplašināšana iespējama, nevis kādam nogriežot teritoriju, bet apvienojot iecirkņus. Te nepieciešama mednieku kolektīvu sadarbība.

– Bet ja tā nenotiek?

– Tad paliek vēl viena likumīga iespēja – kaimiņos esošais mednieku kolektīvs var saņemt no virsmežniecības atļauju un konkrētā laika posmā drīkst blakus iecirknī medīt. Taču, lai šādu atļauju saņemtu, te jāstrādā MKK, kas pamato šādu nepieciešamību. Man gan šķiet, ka mednieku savstarpējā sadarbība, apvienojot iecirkņus, visiem nāktu tikai par labu, jo patlaban šie medību iecirkņi ir ļoti sadrumstaloti.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.