Markum Rivam vegāns uzturs uzlabojis pašsajūtu un izskatu, tāpēc viņš aicina katru vismaz pamēģināt uz kādu laiku atteikties no dzīvnieku valsts produktiem.
Markum Rivam vegāns uzturs uzlabojis pašsajūtu un izskatu, tāpēc viņš aicina katru vismaz pamēģināt uz kādu laiku atteikties no dzīvnieku valsts produktiem.
Foto no Markus Rivas krājuma

Mūziķis Markus Riva kļuvis par vegānu: “Neiesaistos par šo tematu asās diskusijās līdzīgi kā par politiku vai reliģiju!” 41

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Mūsdienās daudzi pat nav dzirdējuši par šiem PSRS laiku mācību priekšmetiem: 7 aizmirstas “disciplīnas” 52
Kokteilis
Koka čūskas gads tuvojas. Ko tas nesīs katrai zodiaka zīmei 2025. gadā
Pēteris Apinis: Jānim Domburam* un viņa līdzjutējām par neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu
Lasīt citas ziņas

Izmeta no ledusskapja vistas filejas, olas un pienu un kļuva par vegānu – tik krasi pirms vairāk nekā gada mūziķis Markus Riva mainīja ēdienkarti labākas veselības dēļ. Tagad viņš aicina sekot savam piemēram, jauno gadu sākot ar dalību akcijā “Neapēd zemeslodi”, lai visu janvāri samazinātu vai atteiktos maltītēs no dzīvnieku izcelsmes produktiem. Pamēģini arī tu!

Janvāris daudzviet pasaulē kļuvis par dabai draudzīgā pasākuma “Neapēd zemeslodi” laiku, kurā dalībnieki uz vienu mēnesi pilnībā vai daļēji atsakās no gaļas un citu dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņa, lai mazinātu kaitīgo ietekmi uz klimatu. Pretstatā dzīvnieku izcelsmes pārtikas ieguvei un ražošanai augu valsts produkti rada mazāk siltumnīcas efektu veicinošo gāzu un patērē mazāk zemes un saldūdens resursu. Industriālā lopkopība un zvejniecība ir arī nozīmīgs Baltijas jūras piesārņojuma avots.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijā interese par videi draudzīgāku uzturu katru gadu pieaug, apgalvo kampaņas rīkotāji biedrība “Dzīvnieku brīvība” – atbalstītāju pulks pagājušajā gadā jau sasniedzis deviņus tūkstošus dalībnieku. Markum Rivam, kas “neapēst zemeslodi” instagrama kontā aicinās savus 135 tūkstošus sekotāju, šogad pievienojies arī pavārs Mārtiņš Rītiņš, kurš veģetārismam pievērsies pirms septiņiem gadiem, un reperis ansis, kam šis ir trešais janvāris bez gaļas ēdienkartē.

Šādiem aicinājumiem parasti dzird atrunu, ka, neēdot gaļu, cilvēkam nepietiks enerģijas fiziskam darbam vai sportam.

Vai kā vegāns jūtat spēku izsīkumu vai sagurumu?

Pirmajās nedēļās, kad vairs neēdu gaļu, man tieši bija lielāks enerģijas pieplūdums, nevarēju vakaros pat aizmigt, kaut gan visu dienu biju aizņemts ar darba lietām un sportu. Vēlāk organisms pierada, jūtos kā kuru reizi, taču noteikti ne sliktāk.

Kāda bija ēdienkarte, pirms kļuvāt par vegānu?

Brokastīs bieži ēdu olas, man patika omletes no piecām olām, vairāk gan izmantoju baltumus. Gaļa, lielākoties vista vai liellops, bija obligāta gan pusdienās, gan vakariņās un dienā sanāca ap puskilogramu, kas likās ļoti normāli. Plus vēl biezpiens, no kā vienmēr jutu diskomfortu, bet virsroku ņēma pārliecība, ka tas noteikti jāēd muskuļu dēļ. Tāpat fitnesa industrija popularizēja arī gaļu un olas, kas esot nepieciešami muskuļiem, tāpēc dienā jāapēd noteikts daudzums šo produktu.

Pārvelkot svītru gaļai, zivīm, olām un piena produktiem, neradās jautājums – ko lai ēdu?

Nebija tik grūti, jo iepriekš pie gaļas diezgan daudz lietoju dārzeņus – tomātus, gurķus, burkānus, kartupeļus, spinātus, avokado u. c. Vajadzēja paeksperimentēt, ko ēdīšu pie dārzeņiem, kas tagad ieņem lielu daļu manā ēdienkartē. Biežāk izvāru rīsus, par kuriem bija radies priekšstats, ka sarežģīti pagatavot. Izrādās – pavisam vienkārši!

Reklāma
Reklāma

Ko izvēlaties kā vegāns, piemēram, brokastīs?

Zemesriekstu sviestu ar banānu uz rīsu galetes un kafiju, citreiz pēc treniņiem uztaisu smūtiju ar saldētām ogām, banānu, spinātiem un proteīna pulveri no kaņepju, ķirbju, arbūzu un citām sēklām, arī spirulīnu. Katru reizi ir kas cits. To visu ēdu ar musli no auzu pārslām un sēkliņām. Pusdienās gatavoju dažādas pastas no zirņiem, lēcām, kastaņiem, griķiem kopā ar sēnēm, tofu sieru, tomātiņiem, turku zirņiem un piedevām vēl kādu karoti humosa – sanāk garšīgs ēdiens.

Pateicoties vegānismam un arī kovidam, esmu vairāk sācis gatavot un izmēģinājis ļoti daudzas jaunas receptes no sērijas “kad mājās nekā nav”. Patīk eksperimentēt, sekoju līdzi blogiem instagramā, ko var pagatavot bez gaļas, un fantāzija paplašinās.

Arī pašam ir blogs, kurā dalos ar receptēm, vairāk gan našķiem – mafiniem, banānmaizēm, piparkūkām. Man garšo saldumi, bet cukura vietā izmantoju dabiskos saldinātājus. Ir arī sāļie ēdieni, pastas.

Lai gatavotu, vajag vairāk laika.

Tagad tā netrūkst. Kad atsāksies darbi, nāksies rūpīgāk paplānot un maltīti sagatavot iepriekš.

Vegānisks ēdiens nesanāk dārgāk?

Var iztikt diezgan ekonomiski, jo dārzeņi, graudaugi, zirņi nav dārgākie produkti, ja vien neizvēlas ko īpašu, kas var paaugstināt izmaksas, taču arī nevegāniem tā var būt.

Vai pievēršat uzmanību produktu biomarķējumam?

Vasaras sezonā, kad biežāk eju uz tirgu, cik iespējams, pērku vietējos bioloģiski audzētos dārzeņus un augļus. Lielveikalos vairāk ir no ārzemēm ievestie, Latvijā bioloģiski audzētus dārzeņus tur grūtāk iegādāties.

Par vegāniem vai veģetāriešiem cilvēki kļūst dažādu iemeslu dēļ – vieni saka, gribot glābt zemi, citiem dzīvnieku žēl, vēl kādam tās ir rūpes par savu organismu un veselību.

Sāku to laikā, kad biju apslimis un vajadzēja palikt mājās. Nejauši uzgāju dokumentālās filmas par pārtikas industriju un to, kādu iespaidu ēdiens atstāj uz mums un vidi, arī par slaveniem sportistiem, kas pievērsušies vegāniskam uzturam un spēj sasniegt labus rezultātus.

Tas uzrunāja, jo pašam patīk regulāri sportot un veidot fitnesa programmas, tāpēc ātri vien izmetu no ledusskapja visas vistas filejas, olas un pienu un kopš tā brīža kļuvu par vegānu.

Iepriekš biju dzīvojis daudzos fitnesa industrijas radītos stereotipos, mūsu ģimenē bieži vien gatavoja gaļu ar kartupeļiem un tamlīdzīgu ēdienu. Pirms pāris gadiem mamma saslima ar vēzi un vēl citām kaitēm, domāju, ka arī pārtika iespaidoja viņas slimības gaitu. Ar pārtiku varbūt nevaram izārstēt, bet parūpēties, lai mūsu ķermenis būtu ilgāk vesels, – pavisam noteikti!

Vai mamma pamainīja savu ēdienkarti?

Diemžēl viņa nepaspēja. Ja interese un zināšanas par vegānismu man būtu atnākušas agrāk, pats varētu parūpēties arī par mammas ēdienkarti.

Kā mainījusies jūsu pašsajūta?

Pašsajūta ir laba, lai gan ir pagājis tikai viens un ļoti neordinārs gads. Lielākā atšķirība ir no rītiem, kad sejā vairs nav piepampuma. Pirms tam, ja iepriekšējā vakarā biju apēdis kādu steiku, nākamajā rītā acis noteikti bija aizpampušas. Sekoju līdzi analīzēm – ik pēc pāris mēnešiem pārbaudu asinsainu, lai redzētu, vai kaut kā netrūkst. Papildus dzeru omega-3 taukskābes, D, C un citus vitamīnus, arī dzelzs preparātus, jo analīzes parādīja, ka tās nedaudz pietrūkst.

Vai un kā sportojat sērgas laikā, kad zāles slēgtas?

Svarīgi ir sevi disciplinēt, jo koronavīruss apstādinājis arī manas pamatnodarbošanās. Cenšos celties ap septiņiem un rītu sākt ar fiziskām nodarbēm, ja to nedarītu, nogulētu līdz vienpadsmitiem un būtu vainas apziņa, ka neko neesmu paveicis. Veicu pietupienus, atspiešanos un citus vingrinājumus. Pēc tam darbojos savā mājas ofisā – strādāju ar mūziku radoši un tehniski, arī paralēlajiem projektiem, domājot par laiku, kad vīruss beigsies.

Ko atbildat, kad kāds jūs cenšas pārliecināt, ka neēst gaļu nav pareizi?

Necenšos iesaistīties par šo tematu asās diskusijās līdzīgi kā par politiku vai reliģiju. Kad izskan kritika, atbildu ar humoru. Ja redzu, ka cilvēks ir atvērts, parunāju vairāk, cenšos palīdzēt ar padomu.

Vai pa šo laiku tiešām ne reizi nav gribējies apēst kādu steiku vai burgeru?

Kad pavasarī sākās šašliku cepšana, smarža bija tik kārdinoša, ka šķita – gribētos uzēst, tomēr noturējos un nemetos pēc gaļas. Tās vairāk bija sentimentālas atmiņas. Nevaru teikt, ka uz gaļas produktiem ir nepatīkami skatīties, tie vienkārši mani vairs neuzrunā.

Ko teiksit cilvēkiem, lai pievienojas jums?

Lai izturas pret savu organismu atbildīgi, jo tas ir mūsu templis, kurā vajadzētu ieguldīt to labāko.

TOP 4 vegāniski produkti

Iesaka Markus Riva:

Humoss. Vērtīgs produkts no turku zirņiem un sezama pastas, pievieno dārzeņiem, pastai, rīsiem krēmīgākai konsistencei un bagātīgākai garšai.

Tofu siers. Apcep uz pannas vai cepeškrāsnī ar garšvielām, gatavo arī kā kariju.

Augu proteīna pulveris. Laba piedeva gan brokastu auzu pārslām, gan cepot našķus.

Zemesriekstu sviests. Liek pie smūtijiem, kūkām, brokastīs ar banānu uz rīsu galetes.

Saldo kartupeļu un ingvera mafini no Markus Rivas Instagrama receptēm:

Foto no Markus Rivas krājuma

Samīca izvārītu lielu saldo kartupeli ar vienu banānu, pielej 2 ēdamk. kļavu sīrupa, 2 ēdamk. kokosriekstu eļļas un mandeļu pienu un visu samaisa viendabīgā masā. Atsevišķā traukā samaisa 150 g kokosriekstu miltu, 2 kausiņus augu proteīna pulvera, 2 tējk. ingvera pulvera, 1 tējk. cepamā pulvera un 1 tējk. sodas. Abas masas samaisa un pilda mafinu cepamtraukā, pa virsu uzber tumšās šokolādes gabaliņus. Cep cepeškrāsnī 200° temperatūrā apmēram 35 minūtes.

Kā neapēst zemeslodi?

Piedalies un ik dienu saņemsi ēdienu receptes un noderīgu informāciju

Samazināt savu ietekmi uz klimatu un vidi, ēdot mazāk dzīvnieku valsts produktu, ar pasākumu “Neapēd zemeslodi” aicina biedrība “Dzīvnieku brīvība”.

Rīkotāji piedāvā trīs iespējas – janvārī ēst veģetāri (bez gaļas un zivīm) trīs dienas nedēļā vai visu mēnesi, vai mēnesi ēst vegāniski (bez gaļas, zivīm, olām un piena produktiem).

Ik dienu dalībnieki saņems gardu ēdienu receptes, kā arī praktisku un noderīgu informāciju par uzturu, vidi un veselību.

Reģistrācija un vairāk informācijas: www.neapedzemeslodi.lv

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.