Neparasti augu deserti: piparmētru sīrups un želeja, cigoriņu krēms 0

Deserts “Cigoriņu krēms”

Ziliem ziediem ziedošie cigoriņi – skaista vasaras nogales ainava. Zināma arī cigoriņu kafija, bet no tiem var pagatavot arī neparastu desertu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Lasīt citas ziņas

No sagrauzdētām cigoriņu saknēm izvāra stipru kafeju, atdzesē. Trīs lauku olu dzeltenumus saputo ar cukuru, maisot tievā strūkliņā masā ielej cigoriņu novārījumu, visu iecilā putukrējumā. Ja vēlas, pievieno mazliet cietinātāja vai želatīna.

Piparmētru sīrups un želeja

Viegla piparmētru tēja nomierina, bet koncentrētāka iedarbojas tieši pretēji – tonizē. Savukārt piparmētru sīrups noderēs kā piedeva saldajiem ēdieniem vai siltu vai atsvaidzinošu dzērienu pagatavošanai. Piparmētru želeja patiks neparastu desertu cienītājiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sīrups. Ņem krietnu bunti piparmētru, noplūc lapiņas, noskalo. Jo vairāk būs mētru, jo sīrupa garša intensīvāka. Mētras ievieto traukā un pārlej ar litru verdoša ūdens. Atstāj uz 24 stundām, lai ievelkas. Tad šķidrumu nokāš, lapas kārtīgi izspaidot. Šķidrumam pievieno kilogramu cukura un vāra apmēram 10 minūtes. Tad sapilda pudelēs. Glabā vēsā vietā. Jāizlieto pāris nedēļās, ja vien tas nav noticis daudz ātrāk.

Želeja. Sešām porcijām nepieciešami 200 grami svaigu piparmētras lapiņu, 300 mililitri svaigi spiestas ābolu sulas, kilograms cukura. Mētras noskalo un nosusina, atliek malā 16 glītākas lapiņas – rotāšanai. Pārējās pārlej ar 1,2 litriem vāroša ūdens un atstāj ievilkties 20 minūtes. Tad nokāš, ielej kastrolī kopā ar ābolu sulu un kilogramu cukura un uzvāra. Turpina intensīvi vārīt apmēram 15 minūtes, cītīgi apmaisot. Ja uz tasītes uzpilināts saldās masas piliens drīz vien sastingst, želeja ir gatava. Sešos deserta trauciņos ieklāj svaigās piparmētru lapiņas, virsū uzlej želejas masu. Atdzesē un ievieto ledusskapī, lai sastingst.

Vairāk par augiem var lasīt žurnāla “36,6°C” pielikumā “Dabas Dziedniecības Ceļvedis”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.