– Kur jūsu lauki atrodas? 1

– Laukus smiltsērkšķiem un upenēm nomājam, bet krūmmellenes iestādītas Ļaudonā, kur aizsākās mūsu uzņēmuma darbība.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
TV24
Viena no šī kara interesantākajām lietām: kā iespējams noslēpt 40-50 tūkstošus cilvēku pie frontes līnijas?
Lasīt citas ziņas

– Lai varētu ogas kaut kur aizsūtīt, jābūt iespējai ātri sasaldēt. Cik lielas ir jūsu saldētavas jaudas?

– Pirms gada mēs bijām divas reizes mazāki, tagad, izmantojot Eiropas atbalstu, esam uzbūvējuši vēl vienu saldētavu par 650 tūkst. eiro, no kuriem Eiropas finansējums ir 253 tūkst. eiro. Taču tik un tā nespējam nodrošināt nepieciešamās jaudas, tāpēc izmantojam saldēšanas un uzglabāšanas pakalpojumus. Pārsvarā saldēšanas pakalpojumu nomājam – Salaspilī, Mērsragā un Saulkrastos. Tagad par Eiropas līdzekļiem esam iegādājušies labu fasēšanas iekārtu. Agrāk maisus šuva ar šujmašīnu, tagad viss tiek sapakots automātiski.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šo gadu laikā ar Eiropas atbalstu esam realizējuši četrus projektus. Pirmajā izveidojām stādījumus – avenes un krūmmellenes– un iegādājāmies kastītes ogu iepirkšanai, otrajā nopirkām smiltsērkšku un upeņu stādus un uzbūvējām pirmo saldētavu. Trešajā projektā iegādājāmies optisko lāzeriekārtu, kas tīra ogas, kā arī paplašinājām ražošanas telpas.

– Jūs tīrāt ogas ar lāzeru?

– Jā. Vispirms ogas sasaldē un tad ar ventilatoru izpūš visu lieko. Pēc tam lāzeriekārtā ogas tiek sašķirotas pēc krāsas. Ar šo iekārtu var šķirot ne tikai ogas, bet arī dārzeņus un augļus. Lāzeriekārta maksāja 117 tūkstošus. Bet mums ir arī citas iekārtas, piemēram, lapu un kātiņu noņemšanas iekārta upeņu ogu šķirošanai. Ir arī pulēšanas iekārta – tā no ogām nopulē ledus kārtiņu. Kopējās investīcijas ir tuvu 2 miljoniem eiro.

– Kā notiek ogu saldēšana?

– Ogas pēc atvešanas liekam šoka kamerā, kur ir –25 ºC, un strauji sasaldējam diennakts laikā. Tad ogas pārvedam uz saldētavām, pārberam no kastītēm kartona konteineros un pakāpeniski veicam ogu tīrīšanu. Ir plāns, ka tuvākajā laikā varētu būvēt vēl vienu saldētavu, esam iegādājušies šim nolūkam zemes gabalu tepat blakus. Vismaz tikpat lielu kā jau esošā, jo patreizējo saldētavu jauda, kas ir ap 35 tonnām, ir nepietiekama. Bet tas pagaidām ir ieceru līmenī.

– Vai arī stādījumus plānojat paplašināt?

– Audzēšana prasa daudz laika un specifiskas zināšanas, tāpēc pagaidām netiek plānots paplašināt stādījumu platības. Ja kaut ko vajadzēs, lietderīgāk iepirkt no citiem audzētājiem. Daudzi sameklē mūs paši, ne tik daudz vietējie kā no Eiropas, Krievijas.

– Kāds viedoklis jums radies par Latvijas audzētājiem?

– Tie, kas audzē, paši ļoti radoši meklē noieta iespējas. Audzētāji strauji modernizējas, būvē savas saldētavas, ražo jaunus produktus.
Arī ogu lasītājiem nav jāuztraucas par realizācijas iespējām. Pērn mēs, piemēram, Latvijā par mellenēm ogu lasītājiem samaksājām 800 tūkstošus eiro. Tā ka nopelnīt var. Daudzi vasarā ņem atvaļinājumu un iet uz mežu kā uz darbu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.