– No kā atkarīga ogu iepirkuma cena? 1

– To ietekmē kopējā Latvijas cena, bet ir arī reģionu cenas, piemēram, Līvānos ir viena cena, Gulbenē cita. Atšķirība var būt pat 20 centi par kilogramu. Sezonas sākumā ogas vienmēr ir lētākas, 90 centi vai 1 eiro, dažreiz uzkāpj līdz 1,50–1,60 eiro. Citreiz cena mainās vairākas reizes dienā, jo ne jau tikai mēs vienīgie ogas iepērkam. Ja konkurents blakus paceļ cenu, mums ir jādara tāpat. Šogad tika atvērts ap 130 iepirkšanas punktu.
Tie, kas pērk ogas pārtikai, iepirkšanu pārtrauc agrāk nekā mēs. Mums vairāk patīk gatavākas ogas, jo tad tās ir vērtīgākas.
Bet Latvijas tirgus vien cenu nenosaka. Tas ir atkarīgs arī no tā, cik daudz Eiropā ir ogu. Mūsu uzņēmums ogas iepērk arī Polijā, Lietuvā, Zviedrijā.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

– Pa kādu vidējo cenu jūs iepērkat ogas?

– Pērn vidējā cena par mellenēm bija 1,60 eiro. Pirms četriem gadiem vidējā cena bija 2,15 eiro. Toreiz bija ļoti augsta cena un cilvēki labi nopelnīja. Šogad melleņu ir ļoti daudz, tāpēc vidējā iepirkuma cena ir ap 1.20 eiro par kilogramu.

– No kā jūs pērkat aronijas?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vairāki audzētāji realizēja mums savas izaudzētās ogas. Taču cilvēki tās vāc arī no pamestajām plantācijām, kas vairs netiek koptas. Pērn iepirkām arī cidonijas. Tās nepieciešamas mūsu sadarbības partnerim SIA Kooperatīvs, kas ražo sukādes. Mēs no viņiem nopirkām aronijas, viņi no mums – cidonijas.

– Kāpēc jūs darbojaties tikai lielākoties Vidzemes reģionā?

– Pirms dažiem gadiem mēģinājām iepirkt ogas arī Kurzemē, bet tur konkurence bija ļoti liela, kas jau robežojās ar draudiem. Mēs nedrīkstam arī svešu iepirkšanas punktu pārvilināt, tas arī ir nerakstīts likums. Latvijā ļoti aktīvi strādā leišu un igauņu firmas.

– Ko jūs darāt ar smiltsērkšķiem?

– Šogad novācām pirmo smiltsērkšķu ražu, sanāca nedaudz virs 1 tonnas ogu. Iespējams, realizēsim tās vietējā tirgū, jo pieprasījums pēc smiltsērkšķiem ir tik liels, ka Latvijas audzētāji to nevar nodrošināt. Tā ir ļoti vērtīga oga. Par smiltsērkšķiem ir interese no Āzijas kompānijām, bet mēs nevaram savākt nepieciešamo daudzumu. Ja nav 25 tonnas, tad nav izdevīgi eksportēt. Viena jūras konteinera ietilpība ir 25 tonnas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.