Foto: LETA/EPA

Bet kas zina, kas bijis pirmais – pagānisms vai šoreiz tomēr kristietība… Katoļu kalendārā 2. februāris iezīmē 40 dienas pēc Kristus piedzimšanas, liturģiskajā kalendārā tā ierakstīta kā Sveču diena jeb Kunga prezentācija svētnīcā, arī Sv. Marijas Attīrīšanās diena, kas, kā lasāms rakstos, svinēta gandrīz tikpat vērienīgi kā Lieldienas. 1


40 dienas reiz bija ierasts attīrīšanās laiks pēc dzemdībām – arī gluži praktisku apsvērumu dēļ, jo slimīgie mazuļi lielākoties nomira pirmajās nedēļās pēc piedzimšanas. 2. februāris ir viens no senākajiem Romas katoļu baznīcas svētkiem, to atzīmē jau kopš 4. gadsimta, pat saglabājušies atsevišķu 4. un 5. gadsimta bīskapu sprediķi, kas sacīti šajos svētkos.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara 44
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Kā Jēzus prezentācija templī saistās ar svecēm? Vistiešākajā veidā: ja Jēzus ir pasaules gaisma, tad dabiski šajā dienā liet sveces un svētīt tās baznīcā.

Un, tā kā 2. februāris ir teju precīzs viduspunkts starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, tad arī loģiski šajā dienā vērot, vai jau netuvojas pavasaris.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.