
Var paātrināt vēža slimnieku nāvi: ārsti brīdina par produktiem, kas “baro” audzējus 0
Vēža ārstēšanas efektivitāte ir atkarīga ne tikai no pareizi izvēlētas terapijas, bet, iespējams, arī no ikdienas uztura. Pētnieki uzskata, ka daži produkti var paātrināt pacientu ar resnās zarnas vēzi nāvi.
Kā vēsta izdevums “Independent”, pacientiem, kuri uzturā lietoja iekaisumu izraisošus pārtikas produktus, dzīves ilgums bija īsāks.
Starp šiem produktiem ir baltmaize, frī kartupeļi, hotdogi un gāzēti dzērieni.
“Pacientiem, kuru uzturs bija izteikti iekaisumu veicinošs, bija par 87% augstāks nāves risks nekā tiem, kuru ēdienkarte saturēja mazāk šādu produktu,” raksta medijs.
Tiek uzsvērts, ka tas ir tikai pirmais pētījuma posms, un uztura ieteikumi vēža pacientiem vēl tikai jāizstrādā.
Tomēr tas jau tagad parāda iespējamo uztura ietekmi uz veselību.
Pagaidām zinātnieki nav pārliecināti, vai īpaša diēta var uzlabot vēža ārstēšanas efektivitāti. Taču jau 2023. gadā tika konstatēta saikne starp balto miltu produktiem un alkoholu un paaugstinātu kolorektālā vēža attīstības risku.
Turpretī produkti, kurus pētnieki iesaka uzturā lietot vēža riska mazināšanai, ir šķiedrvielas, tumši zaļo lapu dārzeņi, rieksti un omega-3 taukskābes.
“Labākais, ko varam darīt — pārskatīt savu uzturu jau šodien,” raksta pētnieki.
Kā viena no efektīvākajām stratēģijām tiek minēta Vidusjūras diēta, kas var palīdzēt samazināt iekaisumu un atbalstīt organisma spēju cīnīties ar audzējiem.