Miroņi atnāk un staigā pa ielām 1

Haiti ir šā fenomena dzimtene, un tajā cirkulē gūzma nostāstu par ļaudīm, kuri nomiruši, apglabāti, taču pēc neilga laika atkal negaidīti uzradušies, tikai tagad jau kļuvuši par zombijiem. Vienu no leģendārākajiem stāstiem, ko pirmo reizi 1938. gadā aprakstījusi amerikāņu rakstniece Zora Hērstone, joprojām var regulāri dzirdēt stāstām Haiti.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Pievilcīgā meitene Marija nomira 1909. gadā. Bet piecus gadus pēc viņas nāves Haiti galvaspilsētā Portoprensā viņu kāda nama logā ieraudzīja un atpazina bijušie skolas biedri. Nama īpašnieks kategoriski atteicās kaut ko paskaidrot, tāpēc pie lietas ķērās Marijas tēvs. Kad meklētāji atkal atnāca pie galvaspilsētas nama, tajā nebija ne meitenes, nedz arī nerunīgā īpašnieka. Savukārt tajā laikā Portoprensā jau bija sākušas cirkulēt baumas, tāpēc, lai nomierinātu ļaužu prātus, izlēma atrakt meitenes kapu. Zārkā gulēja skelets, kas tomēr bija pārlieku garš skolas vecuma meitenei. Taču tas bija ietērpts tajās drēbēs, kurās apglabāja Mariju.

Mēļoja, ka Mariju no kapa izracis kāds burvis un pārvērtis zombijā, taču tad, kad viņš pats nomiris, atraitne šo meiteni atdevusi vietējam katoļu mācītājam. Pēc tam, kad Mariju bija pamanījuši skolas draugi, runāja arī par to, ka vecākiem tomēr izdevies viņu uzmeklēt un, pārģērbtu katoļu mūķenes drēbēs, izvest uz Franciju, kur viņu apciemojis brālis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tiesa, šis nav īpaši tipisks stāsts par zombijiem, jo tajos parasti visskumjākais ir tas, ka zombijiem jau vairs neviens nespēj palīdzēt. Tuvinieki un draugi parasti neko neuzzina par notikušo transformāciju, un, ja pat kaut ko uzzina, ir pārlieku sabijušies, lai sadūšotos uz kaut kādām darbībām.

Hērstone pierakstījusi arī stāstu, ko pavēstījusi kāda nomiruša zēna māte. Pēc apbedīšanas, nakts vidū, nelaiķa draugus pēkšņi pamodinājusi ārkārtīgi izbiedētā zēna māte un viņa māsa. Izrādās, naktī māsa pēkšņi uz ielas izdzirdējusi dīvainu troksni un dziedāšanu. Acumirklī viņa atpazinusi mirušā brāļa balsi. Viņa izbīlī sākusi skaļi raudāt, pamodinot māti, kura, paskatījusies pa logu laukā uz ielas, ieraudzījusi šaušalīgu zombiju procesiju, kas bezmērķīgi klimta pa ielu, un šo būtņu vidū bija skaidri saskatāms arī iepriekšējā dienā apglabātais zēns. Ar grūtībām cilājot kājas, zēns pietuvojies atvērtajam logam un pēkšņi sācis žēli gaudot. Hērstone raksta, ka šī šaušalīgā aina pilnībā satriekusi zēna māti un māsu. Drīz procesija aizgājusi, izzūdot skatienam. Pēc šā notikuma zēna māsa sajukusi prātā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.