Mobilā versija
+0.2°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
7. janvāris, 2015
Drukāt

Kafija – arī ādai: kā sagatavot un uzglabāt skrubi

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Kā jārīkojas ar kafijas biezumiem, lai tos izmantotu par skrubi ādai? Vai tie jāžāvē? Cik ilgi drīkst glabāt sausā veidā, vai kafijas skrubi tomēr labāk pagatavot tieši pirms uzklāšanas?” LINDA R. RĪGĀ

Uzreiz un vēlāk

Pirtniece Anta Gailiša skaidro, ka var rīkoties abējādi – skrubi no kafijas biezumiem gatavot tieši pirms procedūras vai arī tos izžāvēt un kādu laiku uzglabāt.

Izmanto kafijas biezumus, kas reiz bijuši aplieti, nevis no pakas izņemtos. Nolej šķidrumu, ja tāds palicis nospiedējkannā vai krūzītē, un biezumus liek uz dēlīša, cepampapīra vai šķīvīša un žāvē. Cepeškrāsnī neliek, jo tad kafijai zudīs aromāts, bet uz krāsns vai kamīna malas gan var (protams, ziemā, kad ir apkure!). Ja nav ne krāsns, ne kamīna, žāvē istabas temperatūrā, ik pa laikam apmaisot, lai biezumi kārtīgi izkalst, jo mitrie ātri sapelēs. To, vai biezumi kļuvuši sausi, nosaka, paberžot pirkstos.

Izžāvētos glabā blīvi noslēdzamā traukā (pirtniece šim nolūkam izmanto sejas krēma kārbiņas ar aizskrūvējamu vāku) tumšā un sausā vietā. Lielus krājumus nav ieteicams veidot, jo biezumi diezgan ātri zaudē aromātu. Pirtniece gan reiz tos uzglabājusi mēnesi, un nav bijis ne vainas. – Ja šādu skrubi izmanto tajā pašā vakarā, kafijas biezumi nav jāžāvē. Tie ir pat labāki nekā žāvētie, jo eļļaināki un zīdaināki. Pieber cukuru, sodu vai piepilina mazliet eļļas un norīvē ķermeni.

Kā pagatavot

Izžāvētajiem kafijas biezumiem var pievienot skrubja bāzes produktus – cukuru, sodu vai sāli, kas labāk patīk. Otru aromātisku komponentu, piemēram, kaltētus augus, nemēdz likt, jo kafijai pašai ir gana aromāta. – Es dodu priekšroku cukuram. Ja gribas sildošu skrubi, kas aukstā un siltā laikā ir tikai loģiski, pievieno kanēli vai samaltas krustnagliņas.

Ja āda ir sausa vai jāpalutina sastrādātās rokas, Anta Gailiša iesaka skrubim piepilināt mazliet eļļas. Vienkāršākajā variantā – rapšu eļļu, bet, ja gribas greznāk, izmanto olīvu, sezama, mandeļu vai vīnogu kauliņu eļļu. – Ar piedevām nevajag pārspīlēt, jo kafija šajā skrubī ir galvenā varone, – uzsver pirtniece.

Ja biezumi ir smalki kā milti, skrubja graudainību pastiprina ar lielgraudu sāli, piemēram, jūras sāli, bet, ja kafijas biezumi ir rupjāka maluma, labāk likt klāt cukuru vai sodu.

Seja un dekoltē, kur āda ir maigāka un jutīgāka, jānorīvē ar smalkāku skrubi, bet pārējais ķermenis, jo īpaši pēdas – ar raupjāku. – Jutīgai ādai labāk izmantot parasto vārāmo sāli, bet rūdītākai derēs jūras sāls, ko var samalt kafijas dzirnaviņās.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+