Mobilā versija
+2.1°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
7. janvāris, 2015
Drukāt

Kura dzērvene vērtīgāka? Purva princese ir stiprāka!

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Visiem zināms, ka dzērvenes ir vērtīgas gan uzturā, gan ārstniecībā. Tomēr jautāju ārstam, fitoterapeitam Artūram Tereško, kuras dzērvenes – vai purvā tepat Latvijā augušās vai Amerikā kultivētās lielogu, kas tiek audzētas īpašos apstākļos, – ir vērtīgākas ķīmiskā sastāva ziņā.

Viņš pastāstīja: – Piemājas dārzā mākslīgajā kūdras purviņā audzētās dzērvenes bioķīmiskā sastāva ziņā diemžēl nav tik bagātas, ogās ir zemāks askorbīnskābes un benzoskābes saturs. Turpretī purvā ir ļoti sterila vide, tā ir bagāta ar mitrumu mīlošiem augiem, it īpaši ar gaišajām un mīkstajām sūnām. Tās satur antiseptiskas vielas – formaldehīdus, tāpēc noderīgas strutojošu brūču dziedēšanai. Arī dzērvenes uzsūc šīs vielas no sūnām, tādējādi ogām veidojas dezinficējošas īpašības.

Es ievēroju Artūra Tereško doto padomu: lai pasargātu ievārījumu no bojāšanās, pirms aizvākošanas burciņas virspusē uzlieku samaltas savvaļas dzērvenes. Tās darbojas kā konservants augstā benzoskābes satura dēļ.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+