Foto – Shutterstock.com

Vēl kāds cits piemērs. Šķietamais produkcijas dabiskums atslābināja 26-gadīgas mātes, kas ir no Koloradospringsas, piesardzību. „Kad mūsu ceturtai atvasei trīs mēnešos sāka spraukties zobiņi, mēs padomājām, kā lai atvieglo mazuļa sāpes. Kāds deva padomu mums paņemt šīs tabletes, un mēs nolēmām pamēģināt,” viņa atceras. Pēc tablešu lietošanas mazulim sāka raustīties rokas, bet māte vēl to nesaistīja ar preparātu. Taču raustīšanās aizvien pastiprinājās, un tas pats notika arī ar mazuļa kājām. Ģimene vērsās pie ārsta, kurš gan nebija pārliecināts pat krampju cēloni. Taču, kad mazulim pārstāja dot tabletes, krampji izbeidzās. „Neirologs sacīja, ka, iespējams, mazulis izrādījās pārāk jutīgs pret tablešu komponentiem,” teica māte. 0


„Mans dēls pieņēma trīs Hyland’s Teething tabletes,” savulaik paziņoja vēl kāda māte pēc tam, kad šis preparāts bija izsaucis viņas dēlam lēkmes. „Esmu šokā par to popularitāti un tajā pašā laikā uz etiķetēm iztrūkstošo brīdinājumu. Ja viņi grasās arī turpmāk pārdot šīs tabletes, tad viņiem noteikti vajadzētu brīdināt vecākus par blakusefektiem! Izdariet kaut ko!”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Lasīt citas ziņas

Neraugoties uz FDA lūgumiem izņemt tabletes no aptiekām, Hyland’s to nav izdarījis. Tiesa, kompānija pārtraukusi to ražošanu it kā vien tāpēc, ka FDA ziņojumi par tablešu kaitīgumu izraisīja vecāku vidū paniku.

Šo sagatavoto materiālu palūdzām komentēt SIA „Homeopātijas un akupunktūras centrs” ārsti homeopāti, adatu terapeiti Annu Kaļķi. Viņa uzsver: „Augs jau var būt vainīgs, ja tas ir nepiemērotam pacientam nepiemērotās devās un nepiemērotā situācijā. Bet, kā zināms, homeopātiskie preparāti ir pietiekami lielos atšķaidījumos, lai ne augu, ne kādu citu vielu toksiskās īpašības neizpaustos.
Godīgi sakot, es domāju, ka raksts ir drusku nekorekts. Pirmkārt, uz visu milzīgo Ameriku bijušas problēmas pāris simtiem bērnu. Nāvējošas tās bijušas vien dažiem, kas, protams, ir ļoti bēdīgi. Taču vēl jau ir jāzina, kāds pirms preparāta saņemšanas ir bijis šo bērnu vispārējais veselības stāvoklis, vai viņiem nebija kaut kādas iedzimtas vai iegūtas saslimšanas, pie kurām vispār šis preparāts būtu kontrindicēts. To jau mēs nezinām, par to netiek runāts. Ir tikai konkrēts fakts, ka vecāki iedeva bērnam homeopātisko preparātu, pēc kura viņam palika slikti – vienam pēc pirmās tabletes, bet kādam citam pēc divām nedēļām. Otrkārt, ir grūti konkrētāk pateikt, jo netiek minēts augu atšķaidījums konkrētā preparātā, respektīvi to deva.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūsu valstī nekādi tamlīdzīgi gadījumi nav reģistrēti. Ja Latvijas pacientiem būtu kādas blaknes, ar kurām nācies saskarties Amerikā, mēs Latvijas Homeopātu asociācijā noteikti par to runātu. Bet 20 gadu laikā, kopš strādāju par homeopāti, es neesmu dzirdējusi par blaknēm no homeopātiskiem preparātiem.

Vispirms jau jāsāk ar to, ka Latvijā homeopāts ir ārsts un citi varianti nemaz nav iespējami. Un šeit es gribētu aicināt pacientus pārliecināties, ka viņi tiešām atnākuši pie ārsta homeopāta. Likumdošana paredz, ka homeopāta kabinetā pie sienas jābūt sertifikātam, ārsta diploma kopijai un ārstniecības personas apliecībai. Tad tas nozīmē, ka viņš ir oficiāls ārsts homeopāts un ka asociācija par viņu nes atbildību. Turklāt Latvijas Homeopātu asociācija pakļauta Latvijas Ārstu biedrībai, līdz ar to šeit nav iespējama nekāda pašdarbība.

Gribu uzsvērt, ka arī mūsu Latvijas aptiekās ir iegādājami homeopātiskie preparāti, ko dod bērniņiem pie zobu šķelšanās, un tie tiek lietoti ar ļoti labiem panākumiem. Taču es neesmu dzirdējusi, ka no šiem preparātiem būtu bijušas kādas komplikācijas.
Es nezinu, kā ir Amerikā, – es varu komentēt tikai Latvijas situāciju, jo tieši tā vairāk interesē mūsu pacientus. Mūsu valstī visi homeopātiskie preparāti tiek reģistrēti Zāļu valsts aģentūrā, kas tad arī pārbauda un atbild par to drošību. Un neko nepārbaudītu un nereģistrētu aptiekās pārdot nevar – tā vienkārši nenotiek.

Arī runājot par tiem preparātiem, kurus var dabūt pie homeopātiem, gribu uzsvērt, ka tie visi ir iegūti no sertificētām un licenzētām aptiekām, tā sakot, homeopāts nekur citur nevar pie tiem tikt, jo viņš pats tos negatavo. Pirms 200 gadiem varbūt ārsti homeopāti gatavoja paši preparātus, bet jau sen vairs nekas tamlīdzīgs nenotiek. Tagad tas viss ir standartizēts un izkontrolēts. Preparātus homeopāts pacientiem pats dod tāpēc, lai viņi uzreiz varētu saņemt terapiju. “

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.