Foto – Shutterstock

Robi un pārpilnība 5

Speciāliste uzskata, ka piedāvātā diēta nav pilnvērtīga, jo pilnībā izslēgtas dažas produktu grupas.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

* Nav graudaugu, tikai pirmajā dienā divi kartupeļi, ko var nosacīti pieskaitīt graudaugu grupai, jo satur nedaudz cietes. Taču graudaugi ir ļoti vajadzīgi veselībai, lai saņemtu šķiedrvielas, ogļhidrātus, B grupas vitamīnus un minerālvielas. Citādi trūks enerģijas, māks nogurums un slikts noskaņojums.

Šķiedrvielas var saņemt arī ar dārzeņiem, to netrūkst šajā diētā. Tomēr, ja apēstu kaut vai nedaudz miežu, justu paēdis krietni labāk nekā no četriem gurķiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Visās dienās trūkst taukvielu, kas vajadzīgas gan matu, gan ādas veselībai, gan imunitātei un hormonālai sistēmai, nodrošina arī taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos. Vienīgi piektajā dienā nez kādēļ iekļauti gan Indijas rieksti, gan avokado, kam ir augsts taukvielu saturs, tādēļ krietni pārsniegta taukvielu dienas deva.

* Ir dienas, kad ogļhidrātu procentuāli ir vairāk, nekā vajadzīgs, un ir tādas, kad to ir par maz. Ja ogļhidrātu trūkst, var rasties nogurums, slikts garastāvoklis, galvassāpes, kārojas apēst ko saldu.

* Olbaltumvielu procentuāli ir vairāk, nekā vajag. Tomēr, ja rēķina pēc gramiem, ir dienas, kad to nepietiek. Maz gaļas, zivs, pākšaugu. Samazinot svaru, vēlams pat nedaudz palielināt olbaltumvielu daudzumu (maksimāli līdz 25% no dienas uztura).

* Maz ir produktu, kas dod sāta sajūtu. Daudz dažādu sulu, kas – tieši pretēji – pastiprina izsalkumu.

* Septītā diena ir īsta badošanās – ne augļu, ne piena produktu!

Haoss ēdienkartē

“Maz uztura, no kā var paēst, visu laiku ir tukšs kuņģis, jo dārzeņi ātri tiek sagremoti. Tādas drīkstētu būt atslodzes dienas, nevis ēšanas sistēma nedēļas garumā. Tik strauji samazināt kalorijas nedrīkst! Ievērojot šādu diētu, būtu jāatrodas ārsta uzraudzībā. Strauji badojoties, var paasināties hroniskās gremošanas kaites,” uzsver uztura speciāliste.

Ieturot diētu svara samazināšanai, sievietei nepieciešamas 1000–1200 kilokalorijas, vīrietis var uzņemt nedaudz vairāk. Šajā diētā gandrīz visās dienās ir mazāk par 600 kcal, vienā pat – 328. Vien piektajā dienā ir 924 kilokalorijas. Vai šādi var notievēt? Iespējams, tas notiks. Bet kas būs pēc tam? Ekstrēma diēta jebkuru var iedzīt depresijā, turklāt badošanās pēc laika var atspēlēties. Strauji tievējot, organisms iemācās iztikt ar mazāk enerģijas, nekā ierasts. Ja krasi samazina uzņemto kaloriju daudzumu, palēninās vielmaiņa, un organisms sāk darboties uzkrāšanas režīmā, turklāt to turpina arī pēc diētas pārtraukšanas. Tā spēlēties ar vielmaiņu nav labi! Izjauktajai vielmaiņas darbībai ir grūti atjaunoties, tādēļ svars atgriežas daudz agrāk. To dēvē par jo-jo efektu.

Reklāma
Reklāma

Nav labi nedēļas laikā atbrīvoties no pieciem vai pat astoņiem kilogramiem. Normāli būtu – vien puskilograms vai kilograms nedēļā.

“Diēta ir sastādīta haotiski. Piepeši pāris dienu nav dārzeņu un augļu. Kāpēc tā? Tad atkal nav piena produktu, bet citā dienā to par daudz, līdz pat sešām porcijām. Samazinot svaru, dienā ieteicamas divas trīs porcijas piena produktu. Porcija ir, piemēram, glāze piena vai skābpiena dzēriena, viena vai divas šķēles siera vai 100 gramu biezpiena,” skaidro Jeļena Zuboviča.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.