Foto Shutterstock

Sešgadnieka psihoseksuālā attīstība 0


Ja bērna attīstība norit veselīgi, seši gadi ir tā robeža, kad tiek sperts nākamais solis – iestājas pāreja no Edipālā perioda Latentajā periodā, skaidro ārste-psihoterapeite Iveta Valaine. Edipālajā periodā bērns visspēcīgākās jūtas vērš pret vecākiem – tiek mīlēts pretējā dzimuma vecāks, bet otrs uztverts kā konkurents un ienaidnieks. Parasti šīs jūtas tiek pārstrādātas, un Edipa periods „pāriet” līdz aptuveni sestā dzīves gada beigām. „Jebkurā gadījumā tas nav viegls posms – bērna prāts ir kā mutuļojošs katls – tur ir gan spēcīgas fantāzijas, gan pieaugoša seksualitāte un interese par dzimumu atšķirībām, gan vainu izraisošas vēlmes, daudz baiļu un greizsirdības. Šis periods mazā cilvēka attīstībā ir ļoti svarīgs, jo neatrisinātie konflikti tālākajā dzīvē var radīt ļoti plašu neirotisko traucējumu spektru, kā, piemēram, skolas fobijas vai enurēzi (urīna nesaturēšanu).

Reklāma
Reklāma
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
Lasīt citas ziņas
Pat bērns, kura attīstība noritējusi veiksmīgi, regulāri nonākot stresa situācijās, var daļēji regresēt uz iepriekšējiem periodiem, lai apmierinātu vajadzību pēc aizsardzības un drošības”. Toties latentais periods, pēc ārstes psihoterapeites ieskatiem, ir ļoti labvēlīgs skolas gaitu uzsākšanai, jo šajā vecumā bērns kļūst daudz mierīgāks. Nepārvaramais instinktu spēks pamazām norimst. Lielākoties – no niķīga un nepaklausīga bērna viņš kļūst par uzcītīgu un pašpārliecinātu skolēnu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.