2024. gada 26. februāris, Ukraina, Čarkova: Ukrainas karavīri izšauj salūtu astoņu karā kritušo ukraiņu karavīru apbedīšanas laikā Harkivas kapsētā.
2024. gada 26. februāris, Ukraina, Čarkova: Ukrainas karavīri izšauj salūtu astoņu karā kritušo ukraiņu karavīru apbedīšanas laikā Harkivas kapsētā.
David Young/dpa

Politiķiem pļāpājot par atbalstu, Ukraina maksā ar asinīm 45

Mainoties diplomātiskajam un militārajam līdzsvaram, Eiropai radoši jādomā par to, kā atbalstīt Ukrainu un atturēt no Krievijas agresijas nākotnē. Ir jau esošie munīcijas un ieroču krājumi, ko Eiropa varētu dot Ukrainai.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
Lasīt citas ziņas

Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Deivids Kamerons šonedēļ Lordu palātai sacīja, ka sabiedrotajiem tie jānodod Ukrainai, nevis ar lieliem izdevumiem jāražo jaunas ieroču sistēmas. Viņš arī sacīja, ka valstīm Austrumeiropā, kurās ir “mantotā padomju munīcija”, kas piemērota Ukrainas ieročiem, nekavējoties jāatbrīvo šīs rezerves par labu Ukrainai.

Taču, tāpat kā visā šajā karā, Eiropas līderi joprojām mokās par to, kādus ieročus dot Kijevai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēdējais strīds ir par Vācijas “Taurus” raķetēm. To darbības rādiuss ir aptuveni 500 km, kas ir vairāk nekā Apvienotajā Karalistē piegādātās “Storm Shadows”, ko izmanto Ukraina. Daudzi sabiedrotie uzskata, ka “Taurus” dotu Ukrainai iespēju uzbrukt dziļi aiz Krievijas aizsardzības līnijām.

Taču Vācijas kanclers Olafs Šolcs baidās, ka “Taurus” varētu izmantot arī pret Krievijas pilsētām, un tāpēc viņš pretojas, baidoties no eskalācijas. Neseno demonstrāciju laikā Berlīnē Olafs Šolcs tiek pakļauts spiedienam gan mājās, gan ārvalstīs, lai viņš saņemtos un tomēr beidzot dotu Ukrainai “Taurus”.

Tāpat tiek plānots iegūt Ukrainai ļoti nepieciešamos artilērijas šāviņus. Čehijas valdība aizvadītajā vienojās par 1,5 miljardu dolāru darījumu, lai 18 NATO un ES valstu konsorcijs iegādātos 800 000 155 mm un 122 mm kalibra lādiņu no ārpus ES. Tā ir nozīmīga pārmaiņa protekcionistiskāk noskaņotajām ES dalībvalstīm, īpaši Francijai. Taču tas neapmierinās Ukrainas pieprasījumu pēc 2,5 m šāviņiem, kas, pēc tās teiktā, šogad nepieciešami.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.