Pret caureju un izsitumiem 0

Jebkura ķirškoka sastāvdaļa ir veselībai noderīga.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Lasīt citas ziņas

* Ja moka kuņģa čūla, ik pa laikam der iemalkot ķiršu sakņu novārījumu.

* Izsitumu mazināšanai un niezošu vietu nomierināšanai vērts ādu nosmērēt ar ķirškoka sveķiem. Turklāt nav par ļaunu pa sveķu gabaliņam iemest mutē un apēst.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Locītavu sāpju, nakts krampju un neirozes māktajiem der pamēģināt šīs ligas mazināt ar mizas uzlējumu: ēdamkaroti mizas aplej ar glāzi auksta ūdens, dažas stundas pamērcē, tad mazliet pavāra, izkāš un dienas gaitā ēdienreižu starplaikos izdzer.

* Pret caureju labi der ķiršu zariņu novārījums.

Kas veselīgs, tas lietojams arī ēdienkartes dažādošanai. Ķiršu lapa piestāv gurķu skābēšanai paredzēto garšaugu saišķim, auga specifiskā un tīkamā garša piešķir pa jaunai niansei kompotiem, sulām un ievārījumiem, ko dažreiz pie garšas izcilniekiem nepieskaitām (ērkšķogu, jāņogu vai aroniju izstrādājumiem).

Ziemā noderēs pret klepu

Kad dienas īsas, bet aiz loga pelēks un vējains, vērts mēģināt vērst prātu gaišāku, televizora skatīšanās laikā paniekojoties ar kaltētiem ķiršiem – tie palīdz mazināt klepu un noder bronhīta gadījumā. Vai radoši liekot lietā ziemai sagatavotos ķiršogu gardumus. Cik saimnieču, tik recepšu un izmantojamo produktu proporciju nianšu.

Ideja: Gatavojot olu biskvītu, divas karotes miltu aizvieto ar kakao. To pievieno arī vārītajam krēmam. Kārta biskvītam, tad brūnajam krēmam, ko noklāj ar cukurotiem ķiršiem; vēlreiz biskvīts, bet tam pāri balts krēms. Virskārtā – ķirši to sulas želejā.

Pēdējā laikā aizvien lielāku uzmanību gūst saldo ķiršu dārzi ne tik daudz ogu, kā vērtīgās koksnes ieguvei. Šis koks ātri aug, sasniedz līdz 20 metru garumu un ievērojamu ikgada koksnes pieaugumu, tāpēc tiek uzskatīts pat izcilu izejmateriālu gan mēbeļu, gan mājsaimniecības priekšmetu izgatavošanai. Prasmīga amatnieka izgatavotas ķirškoka karotes mūžs, pat ja tā ir ikdienas lietošanā, bieži mērāms vairākos gadu desmitos. Bet mēbeļu gatavotāji ķirša koksni, līdzīgi ozolam, uzskata par cēlmateriālu.

Reklāma
Reklāma

Žāvētas, fermentētas, tāpat arī svaigas ķiršu lapas ir aromātiska un veselīga piedeva jebkurai jauktajai zāļu tējai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.