Foto no “Lauku Avīzes” izdevuma “Ģimenes virtuve”

Burkānu-ingvera biezeņzupa 0

2 lieli burkāni
50 g svaigi spiestas apelsīnu sulas, mazliet rīvētas miziņas
20 līdz 40 g rīvēts ingvers
Rīvēts ķiploks
Smalcināti grieķu rieksti vai ķirbju sēklas
Pipari, sāls, kurkums, karijs – pēc garšas
Mazliet piena (piemēram, es izmantoju „Spēka” pienu)

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Liekam nelielā ūdens daudzumā burkānus, vāram, kamēr mīksti. Pievienojam ingveru, ķiploku, visas garšvielas, apelsīnu sulu un miziņu. Pavāram minūti, pievienojam pienu pēc garšas un sablenderējam. Var iztikt arī bez piena, bet uzbērt nedaudz cieto sieru. Lejam šķīvī un pārberam ar riekstiem vai sēklām.

Ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi! Gatavojot biezeņzupas, ir labi, ka varam dārzeņus ilgstoši nevārīt, tā saglabājot labās vielas, kas tajos atrodamas. Tajā pašā laikā, ēdot zupas, mēs uzņemam šķidrumu, kur vārīti dārzeņi, tādējādi mūsu organisms saņem arī visus ūdenī šķīstošos vitamīnus, kas vārīšanās laikā nonākuši ūdenī. Vērtīgās ķirbju sēkliņas un rieksti satur nepieciešamās taukskābes un minerālvielas. Un kā nu bez kurkuma, kam piemīt izcilas antibakteriālās īpašības? Tas uzlabo aknu darbību un uztur labvēlīgu mikrofloru zarnās. Ingvers piedod asumiņu, uzlabo gremošanas procesus un stiprina imunitāti, bet mūsu pašu audzēts ķiploks ir fantastisks garšaugs – lietojot to ikdienā, varam veiksmīgi cīnīties ar saaukstēšanās slimībām, tā lietošana uzturā samazina arī trombožu risku un uzlabo žultspūšļa darbību.

Svētku cepetis

CITI ŠOBRĪD LASA

1,5 kg cūkgaļas karbonādes vai tītara ciskas (vai jebkuras gaļas, kas garšo vislabāk)
Dažādi dārzeņi (brokoļi, puķkāposti, kāļi, burkāni u. c.)
Brūklenes
Āboli
Rīvēta rudzu maize
Garšvielas – pipari, smalcinātas kadiķogas, sāls
Marinādei –citrona sula (1 citrons), ēdamkarote medus, sojas mērce, ķiploki

Jāņem tāds gaļas gabals, kam viducī var iegriezt kabatiņu. Gaļu uz nakti ieliek marinādē, ko kārtīgi iemīca gaļas gabalā. Nākamajā dienā no marinādes gaļa tiek izņemta. Iegriežam pa vidu visā garumā kabatiņu. Sajaucam brūklenes ar gabaliņos sagrieztu ābolu, rīvētu rudzu maizi un garšvielām. Sapildām to visu kabatiņā. Ja ir vēlme, lai pildījums drošāk turētos, var aizspraust vaļējo galu ar zobu bakstāmajiem.

Gaļas gabalu liek cepamajā maisiņā, apkārt tiek sarindoti dārzeņi, pa virsu lejam marinādi, kas palikusi pāri, arī nedaudz ūdens. Sienam maisu ciet, izduram dažus caurumus un liekam cepties cepeškrāsnī, apmēram 1 līdz 2 stundas. Gaļas gatavību var pārbaudīt, nedaudz iedurot ar nazi. Ja gribās kraukšķīgu garozu, beigās var atvērt maisiņu. Jārēķinās, ka dārzeņi būs ļoti mīksti. Ja garšo nepārcepti, tad jāliek cepties atsevišķi no gaļas.

Ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi! Ilze uzskata, ka gaļas marinādes vienmēr labāk gatavot mājas apstākļos pašiem, jo tad iespējams izpausties ar sev tīkamām garšvielām, turklāt nelietojot sāli un etiķi. Katra saimniece var droši diriģēt garšvielu simfoniju pēc savas gaumes! Pašgatavots cepetis noteikti būs veselīgāks par žāvējumiem vai citiem veikalos nopērkamiem gaļas izstrādājumiem un desām. Turklāt – kad cepetis ir atdzisis, ar to var gatavot veselīgas brokastu maizītes, arī piegriezt pie salātiem. Un krāsnī cepti dārzeņi, bez šaubām, būs vērtīgāki par ūdenī novārītiem, jo, izlejot ūdeni, mēs atvadāmies arī no vērtīgajiem, ūdenī šķīstošajiem savienojumiem. Tāpat – gatavot cepeškrāsnī – ir daudz veselīgāk, nekā uz pannas, jo neveidojas kaitīgie pirolīzes produkti (kas rodas, termiski apstrādājot olbaltumvielu produktus – cepot uz pannas, atklātas liesmas vai grillējot), kam piemīt kancerogēnās un mutogēnās īpašības.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.