Ilustrācija – Daina Vīķele

Kad uzmanīties 1


* Ja acs ir uzpampusi un zila, noteikti jāaplūko acs ābols. Ja tajā ir asinsizplūdums, jādodas pie acu ārsta pārbaudīt redzi.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
Lasīt citas ziņas

* Savainojot pirkstus ar nazi vai cepamo iesmu, jāpārliecinās, vai tos ir iespējams saliekt, jāpārbauda kustīgums un jutība. Nevajadzētu būt nevērīgam – ja cietušas pirkstu artērijas, saliecējcīpslas vai nervi, tie var palikt nejutīgi un nekustīgi. Bojājumus ir svarīgi novērst pēc iespējas ātrāk.

* Ja pirksti pēc traumas ir apsārtuši, karsti, pulsē un neļauj naktī gulēt, būtu jākonsultējas ar ārstu, jo infekcija šajā gadījumā ir gana nopietna. Atliekot vēršanos pēc palīdzības, jārēķinās ar ilgstošāku darba nespēju un lielāku naudas tēriņu ārstēšanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Ja cietušas pēdas locītavas, apguļas, paceļ kājas augstāk un pieliek traumētajam loceklim vēsumu. Taču, ja pēc laika uz kājas nav iespējams balstīties un ir izteikts pampums, neiztikt bez ārsta apmeklējuma.

* Ja zilums ir komplektā ar nobrāzumu, var rasties sastrutojums, kas nav nekāda joka lieta – baktērijām pārvietojoties asins straumē, iespējama vispārēja organisma saindēšanās. Risku mazinās cietušās vietas apstrāde ar ūdeņraža pārskābi. Tā noteikti jāveic pēc cilvēka koduma, jo mute ir visnetīrākā ķermeņa vieta. Arī zilumi un skrāpējumi, kas radušies mīlas kaisles brīdī, nav nieks – tie vismaz jānoskalo ar tīru ūdeni.

Vairākiem vīriem basām pēdām tēmējot uz vienu bumbu, gadās lauzt kāju pirkstus. Tad vēlākais nedēļas laikā vajadzētu konsultēties ar ārstu.

* Ja bojāta mutes gļotāda, iedurot ar dakšiņu, iesmu vai kautiņa laikā, mute pēc katras ēdienreizes jāizskalo ar kumelīšu tēju vai sālsūdeni.

* Bez ievērības nedrīkst atstāt arī stipri sasistu elkoni vai celi – ja iekaisīs locītavas somiņa, uz tā izveidosies kārtīga ola.

* Ja traumas brīdī bijusi saskare ar augsni, drošības labad nāksies potēties pret stingumkrampjiem, ja vien nav skaidri zināms, ka vakcinācija jau ir veikta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.