Ilustrācija – Daina Vīķele

Ko darīt tūlīt 1


Ja radusies brūce un jau pēc pāris stundām iespējams nokļūt slimnīcā, cietušo ķermeņa vietu var noskalot ar tīru ūdeni un pārsiet, tās tālāko apstrādi atstājot mediķu ziņā. Taču, ja tādu iespēju nav, bet brūcē ir netīrumi, to nomazgā ar ūdeņraža pārskābi un uzliek tīru pārsēju. Jārēķinās gan, ka tā apdedzinās sīkos asinsvadus, tādēļ brūce dzīs ilgāk un veidosies izteiktāka rēta.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Nereti, Līgo vakarā lecot pāri ugunskuram vai piknikā cepot gaļu, gadās apdedzināties. Tad cietusī vieta pēc iespējas ātrāk jāsāk dzesēt ar vēsu tekošu ūdeni vismaz desmit minūtes. Ja apdegums ir lielāks par cietušā plaukstu, kā arī ja liesmas skārušas galvu un kaklu, jāsauc ātrā medicīniskā palīdzība.

Apdeguma sāpes nav ieteicams mēģināt remdēt ar eļļu, krējumu vai citām smērvielām, jo tās kavēs dabisko dzesēšanas procesu un cietušajā ādā var ievazāt infekciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai pēc traumas kavētu ziluma veidošanos vai arī tas ātrāk izzustu, cietušo vietu pēc iespējas ātrāk atdzesē. Vislabāk izmantot maisiņā ieliktu ledu, ko pie miesas liek caur plānu drānu, lai nebūtu tiešas saskares ar ādu. Noder arī jebkurš sasaldēts produkts. Atvēsināšanai var izmantot tīru ūdeni, taču ne ilgstoši – ja āda samirkst, atveras poras un samazinās tās barjeras funkcija, bet tas veicina infekcijas attīstības risku.

Aukstuma procedūru ieteicams atkārtot 10–15 minūtes ik pēc pusstundas vai stundas. Sākumā tas mazinās asinsizplūdumu, bet pēc tam – tūsku un sāpes.

Taču sasistajā vietā noteikti nevajag iegriezt, lai iztecētu liekās asinis, kā redzēts kinofilmās un ko vīrieši dažkārt mēģina darīt.

Kā dziedināt zilumu

Pirmajā nedēļā uz ziluma ziež atvēsinošu pretsāpju ziedi, taču, lai neradītu lieku kairinājumu, to nedrīkst izmantot uz nobrāzuma vai citām vaļējām brūcēm.

Heparīnu saturošas smēres lietošana vēlama no trešās dienas, lai veicinātu asinsizplūduma sadalīšanos. Pēc tam, lai neļautu asinīm sarecēt, labs palīgs būs ziede, kuras sastāvā ir medicīnisko dēļu ekstrakts hirudīns.

Ja ārstniecības līdzeklis atstāj uz ādas plēvīti, tā katru reizi pirms nākamās kārtas uzklāšanas jānomazgā.

Medikamenta lietošanas pamācībā jāizlasa, vai pēc tam drīkst uzturēties saulē. Jebkurā gadījumā drošības labad jānēsā cepure ar platām malām vai širmīti, kas pasargās cietušo vietu no ultravioleto staru iedarbības.

Palīdzība rodama ne tikai aptiekā – tūkumu labi mazina un zilumu izvelk kāpostu un rabarberu lapas, kā arī ceļmallapas.

Pirmajās pāris dienās nav ieteicams likt spirta kompresi, jo tā asinsizplūdumu un pietūkumu palielina, taču pēc tam ir vēlama, jo veicina vielmaiņu cietušajā vietā un paātrina ziluma uzsūkšanos.

Reklāma
Reklāma

Sākot ar trešo dienu, uz ziluma 10–15 minūtes ieteicams paturēt plānā drāniņā ievīstītu siltu termoforu, bet pēc tam cietušo vietu atvēsināt. Siltums aktivizē vielmaiņu un veicina asinsizplūduma uzsūkšanos, bet aukstums palīdz izvadīt sašķelto asiņu blakusproduktus, tādējādi mazinot tūsku. Kontrasta procedūras atkārto vairākas reizes, pabeidzot ar aukstu.

Ja slinkums nodarboties ar cietušo audu dziedināšanu, dodoties sabiedrībā, zilumu var mēģināt noslēpt ar maskējoša korektora palīdzību, kas iegādājams kosmētikas veikalos. Traumētajai vietai var arī uzlīmēt gaisu caurlaidīgu plāksteri.

Pamatīga asinsizplūduma gadījumā būtu jāatturas no karsēšanās pirtī, jo, paplašinoties mazajiem asinsvadiem, pampums palielinās vēl vairāk.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.