
Alternatīva tradicionālajam svētku galdam – četras idejas vegāniskiem Līgo ēdieniem 9
Daudziem no mums Līgo svētku svinēšana asociējas ar gaļas šašliku, sieru un pīrādziņiem, tomēr mūsdienu bagātīgajā garšu un iespēju pasaulē var rast arī dažādas alternatīvas, pārsteidzot līgotājus, piemēram, ar vegāniskām uzkodām, salātiem utt. Turklāt vasara ir laiks, kad ne vien svinēt saulgriežus, bet arī dabas dāvātās garšas pilnā krāšņumā, baudot piemājas dārzā izaudzētu vai veikalā pirktus dārzeņus, ogas, zaļumus, augļus, graudaugus un citus produktus. Vieglas, atsvaidzinošas un tomēr sātīgas vegānisks receptes iesaka pavārs Edgars Sanders.
“Vegāniskas uzkodas var baudīt ikviens – pateicoties plašajam vegānisko produktu klāstam, maltītē var iekļaut ne vien dārzeņus, augļus un ogas, bet arī pākšaugus, sēnes, riekstus, dažādus sojas produktus un augu valsts šniceles, padarot ēdienu ne tikai svaigu un vasarīgu, bet arī bagātīgu un sātīgu,” stāsta Rimi Gardēdis Edgars Sanders.
Kā atklāj pavārs, vegāniski produkti sniedz lielisku iespēju uzplaukt kulinārijas radošumam, eksperimentējot ar viegliem un atsvaidzinošiem ēdieniem – no sulīgiem arbūziem un ogām līdz saulē nogatavinātiem tomātiem un svaigiem dārza garšaugiem. Izbaudi grilētu dārzeņu iesmu, vienkāršus, košus dārzeņu salātus ar olīveļļu, sāli un citronu vai sēņu burgera bagātīgo umami! Pagatavo arī dažādus atspirdzinošus dzērienus, piemēram, ūdeni ar augļiem, mājas limonādi vai ledus tējas.
“Vegāniskam Līgo galdam nevajag neko sarežģītu, taču
ir jāpadomā par ļoti svarīgu lietu – sāta sajūtu. Ar dārzeņiem vien cauri netiksi, tāpēc lielisks palīgs būs pākšaugi, sēnes, rieksti, dažādu veidu sojas desiņas
vai augu valsts šniceles. Es visu daru vienkārši: dārzeņus apsmērēju ar eļļu un sāli, bet tofu parasti iegādājos jau ar garšu, lai ēdiena gatavošana būtu pēc iespējas raitāka un atliktu vairāk laika sarunām un jautrai laika pavadīšanai,” stāsta Edgars Sanders.
Gūsti iedvesmu sātīgam un košam Jāņu galdam un iepazīsti vegāniskās virtuves daudzveidību ar Edgara Sandera piedāvātajām receptēm!