
2. Zemesriekstu sviests 0
Ārsti brīdina, ka daudzi zemesriekstu sviesti ir pilni ar emulgatoriem, ko sauc par mono- un diglicerīdiem – visbiežāk izmantotajiem pārtikas ražošanā.
Iegūti no dzīvnieku taukiem, tie bieži tiek izmantoti zemesriekstu sviestā, lai novērstu eļļas un riekstu masas atdalīšanos burkā.
Dr. Abreu iepriekš pauda bažas, ka šie emulgatori var izraisīt resnās zarnas vēzi, norādot uz pētījumiem, kas liecina, ka šie emulgatori var izraisīt zarnu iekaisumu.
PLOS Medicine 2024. gada pētījumā norādīts, ka šo emulgatoru lietošana uzturā var palielināt vispārējo vēža risku.
Septiņus gadus novērojot 92 000 pieaugušo, pētnieki atklāja, ka tiem, kuri patērēja vairāk pārtikas produktu, kas satur šīs piedevas, bija līdz pat 46 % lielāks risks saslimt ar krūts vai prostatas vēzi.
Nav skaidrs, kāpēc tas tā varētu būt, bet pētnieki izteica pieņēmumu, ka emulgatoru izraisītie traucējumi zarnās varētu izraisīt zemas pakāpes iekaisumu visā organismā, tādējādi palielinot slimības risku.