Foto no awkwardfamilyphotos.com

Risinājums – prasmīga aprūpe 0

Ārste Daira Brenča sniedz padomus jaunajiem vecākiem.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Veselam
Psihiatre safabricējusi informāciju pacientes ambulatorajā kartē, lai “uzliktu viņu uzskaitē”: “Es esot lauzusi kāju, un man esot seksuālā disfunkcija” 8
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

* Jau pirms dzemdībām dodieties pie ģimenes ārsta vai pediatra, kuram mazulis tiks uzticēts. Jārunā ne tikai par pūriņu un citām lietām, kas jaundzimušajam nepieciešamas. Noteikti jānoskaidro pamatjautājumi par bērna aprūpi: kā mazulīti pareizi ņemt rokās, kā mainīt autiņbiksītes, kā pārģērbt, kā samīļot, likt vanniņā, ratiņos. Tam būtu jānotiek tā, lai radītu zīdainim komfortu un labsajūtu, vienlaikus palīdzot attīstīties.

Ja vecāki neapzināti kaut ko darīs aplami, paaugstinātais tonuss var tikt stimulēts vēl vairāk, bērns var kļūt saspringts. Šajā ziņā vecāki var mēģināt bērniņa sajūtas salīdzināt ar savējām, lai atskārstu, cik svarīgi justies komfortabli. Paši taču to panākam brīžos, kad esam atslābinājušies, relaksējušies, nevis – saspringti. Tas attiecināms arī uz mazo bērniņu: aprūpei, ģērbšanai nevajadzētu būt saistītai ar ātrām kustībām, nevajadzētu mazuli strauji ņemt un nepareizi cilāt. Piemēram, ja zīdaini ceļ, turot aiz padusēm, viņam automātiski rodas nepieciešamība uzraut plecus, pievilkt galvu. Tas nav fizioloģiski, un, radot saspringumu, paaugstinās muskuļu tonuss. Svarīgi, lai vecāki ar bērniņu darbotos, respektējot simetriju, proti, ar abām rociņām, abām kājiņām. Ja vēlas pacelt, to dara, veļot caur vienu vai otru pleciņu. Bērniņš arī pareizi jāģērbj – nedrīkst raut aiz rokām vai kājām. Videi, kurā aug bērns, jābūt pozitīvai, mīlošai, jāizvairās no stresa – nevajag, lai manītu mammas vai tēta uztraukumus. Vai mājās jābūt absolūtam klusumam? Ne gluži. Klusums lai ir nakts stundās. Dienā sadzīviskie trokšņi (taču ne skaļa mūzika!) sekmē bērniņa attīstību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.