Šefpavārs: Ēdiena gatavotāji vēl “nedzīvo mūsu ērā” 0

Ēdināšanas pakalpojumus skolā jau trešo gadu veic firma “Nikomar”. Ēdienkarti sastāda katrai nedēļai atsevišķi, pielāgojot to pieprasījumam no skolēniem: “Katru nedēļu veidojam jaunu ēdienkarti. Kaut kas tajā var atkārtoties – ja mēs zinām, ka bērni kaut ko labprāt ēduši, tad liekam šādu maltīti biežāk; ja  zinām, ka kaut ko neēd, tādu uzturu taisām mazāk.”

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

Eksperimenta dienā pusdienās parastajā ēdienkartē bērniem no 1. līdz 4. klasei bija vistas zupa ar dārzeņiem un krējumu, makaroni ar maltās gaļas mērci un burkānu salātiem, kompota dzēriens un rupjmaize. Savukārt bezglutēna ēdienkarte sastāvēja no vistas zupas ar dārzeņiem un krējuma, bezglutēna makaroniem ar vārītu malto gaļu un burkānu salātiem, kompota dzēriena un rīsu galetes. Pēc būtības bērnu porcijā atšķīrās mērce un maize. Porcijas, lai arī vizuāli visai līdzīgas, šķita mazāk līdzvērtīgas, jo maltās gaļas mērce tomēr ir bagātīgāks un arī garšīgāks ēdiens par vienkārši vārītu malto gaļu. Aina, kad rupjmaizes vietā bērni ar glutēna nepanesamību ēd rīsu galeti, atklāj šīs skolas pusdienu ēdienkartes problēmu: bērni ar celiakiju ar skolas pārtiku saņem mazāk kaloriju nekā visi pārējie. Vidēji nedēļā šie bērni pusdienās uzņem par aptuveni 400 kalorijām mazāk.

CITI ŠOBRĪD LASA
Veselīgas ēšanas kustības šefpavārs Normunds Baranovskis šīs skolas pusdienas novērtē ar 5/6 ballēm desmit ballu skalā: “Ir vienkārši ēdieni, makaroni un gaļa – tas ir normāls ēdiens. Bet gaļa bērniem ar celiakiju bija vārīta, bez garšvielām, pasniegta ar sausiem makaroniem. Ja ēdinātāju misija bija vēstīt, ka viņi ievēro noteikumus, tad, jā, viņi to dara un viss ir kā vajag – neviens bērns tiešam neko ar miltiem neapēdīs. Bet cik tas ir garšīgi?… Ēdiens ir klasisks, bet no profesionālā viedokļa ēdiena gatavotāji vēl nav iegājuši mūsu ērā, kā to visi dara, jo makaronus vairs nepārvāra! Pārvārīti makaroni bija arī pārējiem skolēniem. Es neesmu tehnologs un nezinu, kādu ēdienkarti pēc tehnoloģiskajām kartēm speciālists ir sastādījis. Iespējams, viņu lielākais mīnuss ir, ka tehnologs nav uz vietas – ēdienkarti atsūta caur internetu, bet maltīti gatavo citi cilvēki. Tehnoloģiski varbūt viss ir pareizi, bet pagatavošana gan nav atbilstoša. Gaļa ir jācep. Kaut aizvērtām acīm var tai pievienot kaltētās garšvielas un gaļas garšas buķete būs brīnišķīga. Tas nav sarežģīti. Maltajai gaļai var pievienot jebko – rozmarīnu, timiānu – būs tikai labāk. Garda zupa arī nerodas no tā, ka produktiem uzlej virsū ūdeni un “piemet” vistu…”
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.