Foto: SHUTTERSTOCK

Garšviela, kas palīdz pazemināt cukura līmeni asinīs, iesaka veselības eksperti 9

Garšvielu priekšrocības neaprobežojas tikai ar ēdiena garšas uzlabošanu. Tām piemīt arī reālas veselību veicinošas īpašības. Un, kad runa ir par cukura līmeņa pazemināšanu asinīs un insulīna rezistences uzlabošanu, ingvers ir saraksta augšgalā, raksta eatingwell.com.

Reklāma
Reklāma
Veselam
5 populāri pārtikas produkti izraisa atmiņas zudumu – to iedarbība novērota jau īstermiņā
“Piedodiet, bet mājās jūs netiksiet!” Ukraina skaidro pavisam reālos frontes sabrukšanas iemeslus 85
TV24
Vitenbergs: Baumu līmenī ik pa brīdim izskan, ka parlamentārā sekretāre ir “nokodusi” ministri
Lasīt citas ziņas

Ingvers satur spēcīgus polifenolus, piemēram, ingverolu, kas cīnās pret iekaisumu, un netieši var palīdzēt līdzsvarot cukura līmeni asinīs.

“Iekaisums ir saistīts ar insulīna rezistenci un sliktu cukura līmeņa kontroli asinīs. Tāpēc iekaisuma līdzsvarošana ar tādām garšvielām kā ingvers var labvēlīgi ietekmēt cukura līmeni asinīs,” norāda ārste Kančana Koja.

CITI ŠOBRĪD LASA

2024. gadā žurnālā Nutrients publicētajā pārskatā un metaanalīzē pētnieki pētīja Vidusjūras diētā sastopamo garšaugu un garšvielu – melno ķimeņu, krustnagliņu, pētersīļu, safrāna, timiāna, ingvera, melno piparu, rozmarīna, kurkuma, bazilika, raudenes un kanēļa – ietekmi uz cukura līmeni asinīs cilvēkiem ar 2. tipa diabētu.

Tika mērīts glikozes līmenis asinīs tukšā dūšā, glikētā hemoglobīna (A1C) un insulīna koncentrācija. Ingvers, kurkumīns, safrāns un kanēlis ievērojami samazināja cukura līmeni asinīs tukšā dūšā, bet melnās ķimenes un ingvers samazināja A1C un insulīna līmeni.

Papildu ingvers (devas svārstījās no 600 līdz 3000 miligramiem dienā) bija vienīgā garšviela, kas būtiski ietekmēja visus trīs izmērītos rezultātus.

“Daži pētījumi liecina, ka ingvers var pozitīvi ietekmēt cukura līmeni asinīs, uzlabojot jutību pret insulīnu un palēninot ogļhidrātu sagremošanu, kā rezultātā cukura līmenis asinīs pēc ēšanas lēnāk paaugstinās,” norādīja dietoloģe un diabēta speciāliste Kolete Miko.

Saskaņā ar 2018. gadā žurnālā “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” publicēto pētījumu metaanalīzi ingvers var kavēt fermentus, kuriem ir svarīga loma ogļhidrātu sagremošanā un uzsūkšanā, kā arī ietekmēt ar glikozes metabolismu saistītos ceļus un aizsargāt beta šūnas (insulīnu ražojošās šūnas aizkuņģa dziedzerī).

Ir pierādīts, ka ingvers pozitīvi ietekmē arī holesterīna līmeni.

“Lietojot ingveru, ir maz trūkumu, tāpēc es saku, kāpēc gan to neiekļaut savā ikdienas ēdienkartē, lai iegūtu labvēlīgo polifenolu, pretiekaisuma un gremošanu veicinošo iedarbību,” mediķe saka.

Dažādu augu, tostarp garšaugu un garšvielu, lietošana uzturā ir svarīga stratēģija, kas palīdz novērst diabētu vai kontrolēt cukura līmeni asinīs. Turklāt garšaugi un garšvielas nesatur pievienoto nātriju vai taukus, kas ir svarīgi faktori, ja ir diabēts un jāpievērš īpaša uzmanība sirds veselībai.

Reklāma
Reklāma

Tomēr paturiet prātā, ka, vienkārši pievienojot uzturā vienu garšvielu vai garšaugu un neveicot citas izmaiņas, cukura līmenis asinīs maģiski nesamazināsies. Tāpēc, veidojot uzturu, kas ir labvēlīgs cukura līmenim asinīs, ir ļoti svarīgi lietot dažādus garšaugus, garšvielas un citus augu valsts pārtikas produktus, piemēram, dārzeņus, augļus, pākšaugus, riekstus un sēklas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.