Foto – Shutterstock

Ceļa endoprotezēšana 0

Ceļa locītavas endoprotezēšana ir biežāk veiktā endoprotezēšanas operācija. Statistikas dati rāda, ka 98% gadījumu tai ir veiksmīgs iznākums. Operācijas laikā tiek izņemtas bojātās kaula un ceļa locītavas skrimšļa daļas. Augšstilba un apakšstilba protēzes daļas veido metāls, kas pēc formas atgādina dabīgas kaulu locītavu virsmas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Lasīt citas ziņas

Abas daļas parasti fiksē pie kauliem ar medicīniskā cementa palīdzu, tomēr pastāv arī bezcementa fiksācijas implanti. Starp abām daļām ievieto polietilēna vai keramikas implantu. Šī starplika nodrošina stabilitāti un kustības locītavā. Dažām protēzēm starplika un apakšstilba daļa ir apvienotas vienā polietilēna implantā, ko uzreiz ar cementu fiksē apakšstilbā pie lielā ceļa kaula. Ceļa kaula daļa veidota no polietilēna, ko līdzīgi kaulā ievieto iecementējot.

Ceļa locītavas protēze var būt:

  • pilnīga (totālā) – aizvieto augšstilba, apakšstilba daļu un ceļa kaula daļu;
  • bikondilārā – aizvieto augšstilba un apakšstilba daļu;
  • unikondilārā – aizvieto tikai augšstilba un apakšstilba daļu vienu pusi;
  • patelofemorālā – aizvieto augšstilba un ceļa kaula daļu.
CITI ŠOBRĪD LASA
Būtisks ceļa endoprotezēšanas posms ir kaula apzāģēšana. Šo procesu veic nevis tieši, bet gan izmantojot īpašus rezekcijas blokus, kas brīvu atstāj tikai apzāģējamo daļu. Tas samazina ķirurga subjektīvo ietekmi uz operāciju. Patiecoties jaunākajiem zinātnes sasniegumiem, rezekcijas blokus iespējams pasūtīt individuāli — tos precīzi izveido ar trīsdimensiju printeri.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.