Foto – Shutterstock.com

Kādas ir jūsu domas par zobu balināšanu mājas apstākļos? 0


Arī balinot zobus mājas apstākļos, speciālists vispirms sniedz sīku instrukciju un pārliecinās, ka pacients to ir pilnībā sapratis. Taču šajā situācijā zobārsts nevar garantēt rezultātu, jo balinošo līdzekli uz zobiem var gadīties noturēt par ilgu vai par maz, un ir lielāks risks, ka zobi kļūs jutīgi. Turklāt, balinot zobus mājās, balinošos līdzekļus ir nepieciešams lietot ilgāk.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Lasīt citas ziņas

Ja balinošo vielu kapēs (caurspīdīga antialerģiska materiāla izstrādājums, ko ievieto mutē, lai balināšanas gels nenonāktu uz smaganām vai citā mutes dobuma daļā, kas var izraisīt smaganu kairinājumu) ieklāj par daudz vai patur ilgāk, nekā norādīts lietošanas instrukcijā, ir iespējams apdedzināt smaganas. Nejauši norijot balinošo vielu, var rasties problēmas ar kuņģi.

Kāpēc nedrīkst balināt zobus līdz 18 gadu vecumam?

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāatceras, ka balinot zobus, uz tiem iedarbojas spēcīgas ķīmiskas vielas, kas iziet cauri zobu virsmai un balina zobu pamatmasu. Tādēļ, lai novērsu šo ķīmisko savienojumu nelabvēlīgo ietekmi uz vēl nenobriedušu organismu, nav ieteicams zobu balināšanu veikt līdz 18 gadu vecumam.

Kāpēc? Pastāvīgo zobu šķilšanās sākas sešu gadu vecumā un beidzas vidēji 12 gados. Pēc zoba šķilšanās mutes dobuma vides ietekmē turpinās zoba ārējā apvalka (emaljas) fizikāli-ķīmiskas pārmaiņas – emaljas nobriešana. Ķīmiski emaljas ārējā slānī tiek iekļauti dažādi minerāli (fluors, cinks). Šīs fizikāli – ķīmiskās pārmaiņas novērojamas no 330µm līdz 1mm emaljas dziļumā. Ir pētījumi, kas apraksta, ka līdz zoba emalja sasniedz savu maksimālo cietības pakāpi vajadzīgi 10 gadi [Palti DG. 2008, Cardoso CAB 2009]. Tad ar elementārām zināšanām matemātikā, balstoties uz pētījumu rezultātiem, varam rēķināt, ka 12 gadi (visi zobi šķīlušies) +10 gadi (mineralizācija) un tikai tad ir saprātīgs vecums zobu balināšanai.

Jāņem vērā, ka lielākā pētījumu daļa, kas apraksta zobu balināšanas radītos efektus, veikta pieaugušiem pacientiem. Jauniešu vidū plašāk zinātniski pētīta ir literatūra par dažādu iedzimtu emaljas defektu (medikamentu izraisīta zobu pārkrāsošānās, fluoroze) balināšanas iespējām. Tīri kosmētiska veselu zobu profesionāla balināšana zinātniski ir pētīta maz.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.