Dzīvosim apzināti! 0

Mūsdienās arvien vairāk uzzinām par Budismā balstītu prāta attīrīšanas un vingrināšanas metodi – apzinātības praksi (angliski – mindfulness), kas māca sakārtot prātu, saglabājot skaidrību un mieru. Tas ir uzmanības treniņš, kur uzmanība tiek pievērsta tikai tagadnei, pašreizējam brīdim, notiekošo situāciju izjušanai un izdzīvošanai, izslēdzot mums tik ļoti iecienīto vērtēšanu. Apzinātības prakse palīdz samazināt automātisko emociju plūsmu un uzlabot labizjūtu. Tiek mazināta trauksme, kā arī paaugstinās spēja pielāgoties stresa situācijām, uzlabojas atmiņa un koncentrēšanās spējas. Pozitīva ietekme vērojama arī depresijas, hiperaktivitātes un uzmanības deficīta sindroma, atkarību un ēšanas traucējumu gadījumos.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Lasīt citas ziņas

Ieteikumi, sākot praktizēt apzinātību
* Izjūti pašreizējo mirkli „šeit un tagad” – tādu, kāds tas ir. Apzinātību var praktizēt jebkurā brīdī, piemēram, gatavojot ēst, ēšanas laikā, mazgājot traukus, ģērbjoties, tīrot zobus, pieturā gaidot autobusu vai ejot uz darbu. Svarīgi dotajā mirklī būt klātesošam un izjust konkrēto procesu pēc iespējas spilgtāk. Iesākumā ilgstoša uzmanības fokusēšana uz kādu darbību varētu sagādāt grūtības, bet, regulāri praktizējot, ar laiku tas izdosies arvien vieglāk – gan koncentrēt uzmanību, gan kontrolēt prāta darbību.

* Vēro savas domas bez vērtēšanas. Domu vērošana aptur domu plūsmu, kas pasargā no negatīvu domu radīšanas un pagātnes vai nākotnes situāciju modelēšanas un izdzīvošanas. Tad, kad apzināmies, ka spējam atrasties tikai tagadnē, kļūst skaidrs, ka, pārstrādājot sāpīgās pagātnes atmiņas vai uztraucoties par nākotnes biedējošiem notikumiem, tiek tikai lieki patērēta enerģija. Vienīgais, ko spējam ietekmēt, ir tagadnē notiekošais. Saskaņā ar Budismu – kontrolējot domas, tiek kontrolētas emocijas, tādējādi mazinātas ciešanas.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Pieņem dzīves mainību. Visumā norit nemitīga kustība. Viss plūst un mainās. Lai cik ļoti gribētos apstādināt mirkli un izdzīvot to vairākkārt, tas nav iespējams. Tāpēc ir svarīgi pieņemt dzīvi un lietas ar visu to mainību un nestabilitāti. Mirklis ir jābauda kaut vai tādēļ vien, ka tas eksistē.

* Mīli bez nosacījumiem. Beznosacījuma mīlestība ļauj mīlēt cilvēkus, lietas un situācijas tāpat vien, bez jebkādiem nosacījumiem. Dāvājot mīlestību citiem, ar mīlestību piepildās ne tikai apkārtējie cilvēki, bet arī vide un situācijas kopumā – viss, kas ap mums atrodas. Visu, ko mēs darām it kā citiem, mēs patiesībā darām paši priekš sevis. Tas pie mums atgriežas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.