Foto – Shutterstock.com

Olbaltumvielu īpatsvara palielināšana uzturā uzlabo vielmaiņu 0

Taisnība. Pētījumi pierāda, ka organisms visvairāk enerģijas patērē, lai sadedzinātu olbaltumvielām bagātīgus produktus. Tas nozīmē, ka, ēdot olbaltumvielām bagātīgus produktus, tava vielmaiņa strādā veicīgāk.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Uz šo principu balstās, piemēram, slavenā Dikāna diēta, kas pašā sākumposmā (uzbrukuma fāzē, kas atkarībā no liekā svara ilgst 2–7 dienas) paredz ēst vienīgi liesus olbaltumvielu produktus – vājpiena produktus, liesu gaļu, zivis un olas, cik vien lien. Dikāna dētas “sāls” ir tajā, ka ar uzturu nesaņēmis taukus un ogļhidrātus, kas arī ir nepieciešami organisma funkcionēšanai, ķermenis sāk ņemt tos no savām rezervēm jeb liekajiem speķīšiem. Jāpiebilst gan, ka ilgstoši pārtikt no olbaltumvielām vien ir bīstami veselībai.

Vīriešiem parasti ir ātrāka vielmaiņa nekā sievietēm

CITI ŠOBRĪD LASA

Daļēja taisnība. Vīriešiem visbiežāk ir ātrāka vielmaiņa, jo sievietēm parasti ir lielāka tauku masa un maza muskuļu masa. Ja vīrietis ar fiziskajām aktivitātēm ir uz “Jūs” un ticis pie pamatīga puncīša, viņa vielmaiņa noteikti ir gausa un nevar sacensties ar sportiskas sievietes vielmaiņu.

Vielmaiņas ātrumu nosaka gēni, dzīvesveids un vecums

Daļēja taisnība. Izpētīts, ka gēniem ir ļoti liela ietekme uz vielmaiņas ātrumu. Tas ir iemesls, kādēļ ir cilvēki, kuri visu mūžu paliek slaidi, lai ko un cik daudz ēstu, kamēr citiem nav tik ļoti paveicies un liekais svars ir klāt, līdz ko palaiž grožus mazliet vaļīgāk, ļaujoties dazādiem gastronomiskiem prieciņiem.

Tomēr ģenētiska nosliece uz lēnāku vielmaiņu un līdz ar to aptaukošanos nebūt nenozīmē, ka būt resnītim ir nolemtība. Turēt savu svaru grožos un likt vielmaiņai strādāt veicīgāk iespējams ar regulārām fiziskām aktivitātēm un veselīgu, sabalansētu uzturu. Bieži pie ģimenes pārstāvju apaļīguma ir vainojami nevis mantotie gēni, bet mantotie paradumi – mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgs uzturs utt.

Arī vecums ietekmē vielmaiņas ātrumu. Pēc 25 gadu vecuma vielmaiņa gadu no gada kļūst aizvien lēnāka.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.