
Piecu sekunžu likums atmaskots: zinātnieks pierāda, ka ēst no grīdas nav droši nevienā brīdī 0
Vai tu arī kādreiz esi pacēlis uz grīdas nokritušu ēdienu, cerot, ka “piecu sekunžu likums” pasargās no mikrobiem? Čikāgas mikrobiologs Nikolass Aičers nolēma pārbaudīt šo populāro mītu un noskaidrot, cik ilgi ēdiens patiesībā drīkst atrasties uz grīdas, pirms kļūst nedrošs, vēsta portāls New York Post.
Savā TikTok profilā, kur viņam seko gandrīz 450 tūkstoši cilvēku, Aičers dalījās ar eksperimenta rezultātiem. Viņš novietoja eksperimenta trauku uz grīdas dažādos laika intervālos – no 0 sekundēm līdz vienai minūtei – un pēc tam inkubēja paraugus, lai novērotu baktēriju augšanu.
Rezultāti bija pārsteidzoši: pat 0 sekunžu paraugs parādīja baktēriju klātbūtni. Tas nozīmē, ka tiklīdz ēdiens saskaras ar grīdu, tas jau ir piesārņots – piecas sekundes, piecas minūtes vai pat viena sekunde nav drošs laiks.
“Pat nulle sekunžu ir par daudz,” sacīja Aičers, demonstrējot trauku, kas bija klāts ar baltām baktēriju pēdām. Interesanti, ka vienas minūtes paraugam bija tikpat daudz baktēriju cik piecu sekunžu paraugam, kas liecina – piesārņojums notiek momentāni.
Lai gan daudzi skatītāji bija šokēti un zvērēja vairs nekad neēst no grīdas, citi atzina, ka turpinās dzīvot “piecu sekunžu” pasaulē, ignorējot redzēto. Kāds komentēja: “Īstais faktors ir tas, cik ļoti negribas izmest ēdienu.”
Tomēr Aičers brīdināja, ka šādi ieradumi nav droši, jo grīdas, neatkarīgi no to tīrības pakāpes, vienmēr būs mikrobu pilnas.
Mīti par piecu sekunžu likumu ir tik dziļi iesakņojušies ikdienā, ka daudzi tos uzskata par faktiem. Taču šis eksperiments skaidri parāda: ja ēdiens krīt uz grīdas, tas vairs nav “tīrs no mikrobiem”.