
Rozīnes – no kūkām līdz kardiologam: atsevišķos gadījumos tās var būt bīstamas veselībai! 0
Teju ik mājā, kad virtuvēs sākas rosīšanās uz kūku cepšanu, uz galda parādās rozīnes – mazās, saldās žāvētās vīnogas, kas piešķir maizītēm, kūkām un pīrāgiem īpašu garšu. Tās ir neatņemama svētku sastāvdaļa.
Bet vai šie mazie brīnumi ir tik nevainīgi, kā izskatās? Vai rozīnes tiešām ir veselīgas, vai arī tās slēpj kādus riskus? Izrādās, ka šīm žāvētajām ogām ir savi noslēpumi, un eksperti atklāj, kā tās izvēlēties, kā uzglabāt un lietot, lai tās būtu draugs, nevis ienaidnieks mūsu veselībai.
Rozīnes ir iemīļotas ne tikai to saldās garšas dēļ, bet arī tāpēc, ka tās ir viegli pieejamas un universālas. No rīta tās rotā brokastu pārslas, pusdienās pievieno pīrāgiem, bet vakarā tās kalpo kā veselīga uzkoda.
Tomēr tie, kuri rūpējas par savu veselību, nereti sev jautā: vai rozīnēs nav par daudz cukura? Vai to ražošanas un uzglabāšanas procesā nevar vairoties mikrobi? Šie jautājumi nav nepamatoti.