Foto. pexels.com/The Good Burger

Kas ir Campylobacter Baktērija? 0

Campylobacter ir gramnegatīva baktērija, kas galvenokārt dzīvo mājputnu, īpaši vistu, zarnās. Tā ir viena no biežākajām saindēšanās no pārtikas izraisītājām pasaulē, izraisot tādus simptomus kā caureja (bieži asiņaina), vemšana, sāpes vēderā un drudzis.

Saskaņā ar World Health Organization datiem, Campylobacter inficē aptuveni 1 no 1000 cilvēkiem attīstītajās valstīs katru gadu, un bērni un gados vecāki cilvēki ir īpaši jutīgi.

Kā tā nonāk organismos?
– Galvenais avots: Nepietiekami termiski apstrādāta vistas gaļa. Aptuveni 50–80% svaigas vistas gaļas veikalos satur Campylobacter, ja tā nav pareizi apstrādāta.
Krusteniskā piesārņošana: Baktērija var izplatīties, mazgājot vistas gaļu (ūdens šļakatas uz virsmām, rokām vai citiem pārtikas produktiem) vai izmantojot vienus un tos pašus virtuves piederumus gan neapstrādātam, gan gatavotam ēdienam.
– Citi avoti: Retāk Campylobacter sastopama nepasterizētā pienā, sarkanajā gaļā vai piesārņotā ūdenī. Latvijā risks ir augstāks, lietojot produktus no mazām saimniecībām bez stingras kvalitātes kontroles.

Ilgtermiņa riski
Lielākā daļa Campylobacter infekciju pāriet 3–7 dienu laikā bez nopietnām sekām, bet retos gadījumos (1 no 1000) tās var izraisīt tādas komplikācijas kā Gijēna-Barē sindroms, kas izraisa muskuļu vājumu. Jaunais pētījums liek domāt, ka atkārtotas vai hroniskas infekcijas var veicināt zarnu iekaisumu, kas ilgtermiņā palielina resnās zarnas vēža risku, īpaši, ja infekcija notiek bērnībā vai jaunībā.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.