
Kāpēc vistas gaļa ir problēma? 0
Vistas gaļa ir populārs un pieejams olbaltumvielu avots, taču tā ir galvenais Campylobacter infekciju avots. Daily Mail citē pētījumus, kas liecina, ka regulāra vistas gaļas lietošana (4 vai vairāk reizes nedēļā) var dubultot resnās zarnas vēža risku, ja gaļa nav pareizi apstrādāta. Latvijā, kur vistas gaļa ir viens no populārākajiem gaļas veidiem (saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, vidēji katrs iedzīvotājs gadā patērē aptuveni 25 kg mājputnu gaļas), pārtikas drošība ir īpaši svarīga.
Riska faktori:
– Nepietiekama termiskā apstrāde: Campylobacter tiek iznīcināta pie 74 °C, bet daudzi mājās neizmanto termometru, lai pārbaudītu gaļas gatavību.
– Higiēnas trūkumi: Mazgājot vistas gaļu, baktērija var izplatīties uz virtuves virsmām, nažiem vai salātiem, kas netiek termiski apstrādāti.
– Rūpnieciskā ražošana: Intensīvā mājputnu audzēšana un apstrāde palielina baktēriju izplatības risku, kā norāda Food Standards Agency.