Foto: Pexels.com

Šokējošs zinātnieku atklājums: neveselīga pārtika var kaitēt vairāk nekā narkotikas 0

Īpaši apstrādāti pārtikas produkti, piemēram, saldie dzērieni, uzkodas, gatavi ēdieni un pārstrādāta gaļa, varētu būt par iemeslu vairāk nekā 124 000 priekšlaicīgu nāves gadījumu ASV katru gadu, raksta “New York post”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Kokteilis
“Izdzirdēju kādu ātri skrienam man nopakaļ…” Edgars Rinkēvičs Rundāles pilī piedzīvojis ļoti sirsnīgu brīdi 20
Solīts makā nekrīt! Trampa laiks sāk strauji iztecēt
Lasīt citas ziņas
Tiek apgalvots, ka  amerikāņi vairāk mirst no neveselīgas pārtikas nekā, piemēram, no fentanila lietošanas.

Pētījuma autori analizēja ASV un septiņu citu valstu (Brazīlija, Čīle, Meksika, Austrālija, Kanāda) datus, lai izvērtētu, cik lielu daļu priekšlaicīgas un novēršamas nāves gadījumu izraisījis tādu pārtikas produktu patēriņš kā fasētas uzkodas, saldināti dzērieni, apstrādāta gaļa un saldinātas brokastu pārslas.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Mēs pētījām, cik liels ir risks, ka cilvēks mirst,  īpaši apstrādātas pārtikas produktu dēļ , vecumā no 30 līdz 69 gadiem, proti, laikā, kad būtu pāragri mirt,” CNN pastāstīja pētījuma līdzautors,  Sanpaulu Universitātes Sabiedrības veselības skolas emeritētais uztura un sabiedrības veselības profesors Karloss Augusto Monteiro.

Pētījuma autori secināja, jo vairāk kaloriju  cilvēki uzņem no šāda veida pārtikas, jo lielāks ir agrīnas nāves risks. Piemēram, ja kaloriju daudzums palielinās par 10%, tad nāves risks palielinās par gandrīz 3%.

Rezultāti  publicēti žurnālā “American Journal of Preventive Medicine”.

Zinātnieki aicina samazināt šādu pārtikas produktu patēriņu un pāriet uz veselīgāku uzturu.

“Iegūtie rezultāti apstiprina, ka īpaši apstrādātas pārtikas patēriņš daudzās valstīs būtiski palielina kopējo slimību slogu, un tā samazināšana būtu jāiekļauj valsts uztura ieteikumos un jārisina valsts politikas līmenī,” pētnieki raksta savā darbā.

Tomēr pārtikas rūpniecības pārstāvji kritizē pētījumu, norādot uz iespējamu patērētāju maldināšanu.

Piemēram, uztura speciāliste Nerisa Astberija norādīja, ka nav iespējams ar pilnīgu pārliecību apgalvot, ka cilvēku nāvi tieši izraisīja  apstrādātas pārtikas lietošana. Tas nozīmē – lai arī, iespējams, pastāv saistība, nevar droši pateikt, ka tieši pārtika bija galvenais nāves cēlonis.

Savukārt Patēriņa zīmolu asociācijas viceprezidente Sāra Gallo uzsvēra, ka šis ir vēl viens piemērs maldinošam pētījumam, kas galu galā izraisīs patērētāju apjukumu.

“Pašlaik nav zinātniskas vienošanās par īpaši apstrādātu pārtikas produktu definīciju,” viņa sacīja, norādot, ka ērtu, pieejamu un gatavu pārtikas produktu un dzērienu  veikalu plauktos demonizēšana varētu ierobežot piekļuvi uzturvielām bagātai pārtikai un izraisīt izvairīšanos no tiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.