Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Publicitātes foto.

2.mīts: Pavasara nogurumu visi izjūt vienādi 2

Katram cilvēkam pavasara nogurums var izpausties citādāk. Daži piedzīvo ievērojamu enerģijas līmeņa pazemināšanos, bet citi tieši pretēji – enerģijas līmeņa paaugstināšanos.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Kokteilis
FOTO. “Laikam tā lieta būtu jāpārtrauc…” Raimonds Pauls dalījies ar bēdīgu ziņu viņa talanta cienītājiem 5
Lasīt citas ziņas

Pirmkārt, ir jāņem vērā dzīvesveida izvēle. Personas ar mazkustīgu dzīvesveidu vai sliktiem uztura ieradumiem var būt jutīgākas pret nogurumu, jo šie faktori ietekmē imūnsistēmas reakciju uz apkārtējās vides izmaiņām. Otrkārt, vispārējais veselības stāvoklis. Personas ar jau esošām veselības problēmām, piemēram, alerģijām vai hronisko nogurumu, pavasarī izjūt simptomu saasināšanos, bet cilvēki ar labu veselības stāvokli pārmaiņas var izjust minimāli. Treškārt, ir jāņem vērā vecums. Bērnus sezonālās izmaiņas var neietekmēt tik daudz kā pieaugušos vai seniorus, jo viņu imūnsistēma un diennakts ritmi joprojām attīstās.

Padoms: Ikdienā ir ieteicams ievērot dažus vienkāršus ieteikumus, kas palīdzēs mazināt nogurumu. Viens no tiem ir sabalansēts un veselīgs uzturs. Farmaceite iesaka pavasarī, kad jau tiek izjusts nogurums un bezspēks, neveikt lielas pārmaiņas savā uzturā un no tā izslēgt kādu konkrētu lielu pārtikas grupu. Veicot jebkādas izmaiņas savā uzturā, ir jākonsultējas ar ārstu, jo ļoti daudzus vitamīnus cilvēka organisms iegūst tieši no pārtikas. Izslēdzot no ēdienkartes piemēram, gaļas vai piena produktus organismā var strauji samazināties B vitamīns un dzelzs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sievietēm ir īpaši svarīgi uzņemt pārtikas produktus, kuri satur dzelzi, jo mēnešreižu laikā zaudēto asiņu dēļ ir lielāks risks dzelzs deficītam organismā.

Arī B vitamīnu grupas trūkums organismā var radīt nogurumu un bezspēku. B2 vitamīnu var uzņemt uzturā lietojot raugu, pienu, zivju un gaļas produktus, olas. B6 vitamīna galvenie avoti ir gaļa (cūkgaļa, tītara gaļa), banāni, kartupeļi, pistācijas un magniju saturošie produkti garšvielas, rieksti, graudaugi, kakao pupiņas un dārzeņi. Papildu pareizam uzturam ir ieteicamas regulāras fiziskās aktivitātes, lai mazinātu nogurumu. Arī 15-20 minūšu pastaiga svaigā gaisā var palīdzēt justies labāk.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.