Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
11. jūnijs, 2014
Drukāt

Paipalu olas – sirds stiprināšanai?

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

“Man ir 86 gadi, dažādas kaites liek sevi manīt. Vēlos uzzināt, vai paipalu olas var, piemēram, spēcināt sirdi? Kā tās pareizi lietot – svaigas, vārītas? Cik daudz?”
 Gunda B. Jelgavā

 

Kaut gan paipalu olas ir mazas, tomēr to uzturvērtība gandrīz atbilst vistu olām. Latvijas Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostiskās nodaļas vadītāja Iveta Mintāle uzsver, ka lielākoties to nosaka paipalu turēšanas apstākļi, jo šīs olas reti ražo rūpnieciski. Starp citu, tādēļ arī laukos augušu vistu olas ir pārākas par lielfermu produkciju.

Tomēr jebkuru olu lietošana uzturā nav noteicošais sirds stiprināšanas faktors, lai gan holesterīna daudzums šajā produktā ir mazāks nekā, piemēram, treknā cūkgaļā. Turklāt olās ir diezgan daudz vitamīnu. Ja ir liekais svars vai palielināts holesterīna daudzums, uzturā nav ieteicams lietot dzeltenumus. Pārējie kardioloģiskie pacienti drīkst apēst visu olu, taču atkarībā no veselības stāvokļa – ne vairāk kā četras nedēļā. Līdzīgās uzturvērtības dēļ šis nosacījums attiecas gan uz vistu, gan paipalu olām.

Jūsu vecumā vairs nevajadzētu ievērot drastiskas diētas, un varat atļauties pa kādai olai lietot sev ierastā veidā. Ja tās cep, nav vēlams izmantot cūku taukus vai sviestu, labāk mazliet olīveļļas, bet vārīšanai nav nekādu nosacījumu.

Vārītas paipalu olas ir vērts izmantot dārzeņu zupās vai salātos, bet cepot tās izmantot, piemēram, pārlejot dārzeņu sacepumam.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+