Mobilā versija
Brīdinājums -0.4°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
9. jūnijs, 2015
Drukāt

Šķīstošā kafija – inde? Uzzinām par to vairāk! (2)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Sabiedrībā dominē viedoklis, ka šķīstošā kafija ir tīrā ķīmija. Atzīšos, arī pati tā uzskatīju, līdz kāds šā dzēriena cienītājs ieminējās, ka to gatavo no ļoti koncentrēta, izkaltēta dabiskās kafijas ekstrakta. Protams, uzreiz ierunājās manī mītošā skeptiķe: ak, naivais, uzķēries uz saldiem, taču maldinošiem reklāmu tekstiem! Tomēr nolēmu doties pie speciālistiem un noskaidrot, kā īsti top šķīstošā kafija un vai tās dzeršana var kaitēt veselībai. Uzzinātais mani pārsteidza.

Ielūkojamies ražošanas procesā

“Šķīstošo kafiju tiešām gatavo no dabiskām kafijas pupiņām. Tās vispirms grauzdē un samaļ, gluži kā gatavojot parasto kafiju. Pēc tam speciālās tvertnēs ar spiedienu samaltai kafijai dzen cauri karstu ūdeni, iegūstot stipru dabiskās kafijas ekstraktu. Tas satur cukurus, olbaltumvielas, kofeīnu, skābes un citas ūdenī šķīstošas vielas, citiem vārdiem, visu, kas veido tumšā dzēriena garšu, aromātu un citas īpašības,” stāsta Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Daina Kārkliņa.

Pēc tam ekstraktu filtrē, jo tajā var būt iekļuvušas cietas maltās kafijas daļiņas. Ar īpašu iekārtu atdala un savāc aromātvielas, citādi tās izgarotu turpmākajā ražošanas procesā, īpaši izmantojot karsēšanu.

No pupiņām iegūto sauso vielu (sīkas daļiņas, kas peld ūdenī, – red.) koncentrācija ekstraktā sasniedz 20–30%. Tas ir par maz, lai sāktu kaltēšanu, jo ražotājam būtu milzīgs elektroenerģijas patēriņš un izmaksātu ļoti dārgi. Tāpēc dabiskās kafijas ekstraktu iebiezina, atdalot daļu ūdens un palielinot koncentrāciju līdz 40–50%. To panāk, šķidrumu tvaicējot vai izmantojot speciālu centrifūgu.

Ir divas metodes, kā biezo ekstraktu pārvērst sausā kafijas pulverī. Vienkārši izsakoties, to vai nu karsē, vai sasaldē, liekot visam ūdenim iztvaikot. Pirmais variants: ekstraktu izsmidzina milzīgā tvertnē, kur ir 200–250 grādu karstums. Kamēr sīkie pilieni sasniedz tilpnes dibenu, viss ūdens no tiem ir izgarojis un kafijas pulveris ir gatavs.

Taču pašlaik populārāka metode ir ekstrakta sasaldēšana mīnus 40 grādu temperatūrā, jo tā ļauj saglabāt šķīstošā dzēriena sastāvu un dabiskajai kafijai līdzīgāku garšu un aromātu. “Karstums vienmēr izraisa dažādas ķīmiskas reakcijas un pārmaiņas produktā. Aukstums turpretī sastāvu īpaši neiespaido,” skaidro profesore.

Kafijas ekstraktu sasaldē un sadrupina. Pēc tam ievieto speciālā iekārtā, dziļā vakuumā, un panāk, ka ledus kristāli spiediena ietekmē pāriet gāzveida stāvoklī un iztvaiko. Paliek kafijas pulveris. Uz šādi gatavotas kafijas iepakojuma visbiežāk ir norāde freeze dried (angļu valodā – izkaltēta saldējot). Tā ir dārgāka par augstā temperatūrā gatavoto, jo ražošanas izmaksas ir lielākas.

Nobeigumā kafiju bagātina ar sākumā atdalītajām aromātvielām. “Kā redzat, šķīstošajai kafijai ražošanas procesā netiek pievienota neviena ķīmiska viela. Tas ir sauss pulveris, ko parasti fasē vakuuma iepakojumā, tāpēc pat konservanti nav nepieciešami,” saka Daina Kārkliņa.

Kas satur kopā šķīstošās kafijas granulas? Ir divas tehnoloģijas. Kafijas pulveri apstrādā ar ūdeni tā, lai smalkās daļiņas saķep, veidojot lielākas, vai arī sapresē granulās, izmantojot spiedienu. Tātad atkal nekādas ķīmijas!

Dažreiz šķīstošajai kafijai pievieno papildu aromatizatorus, piešķirot, piemēram, vaniļas, šokolādes, karameļu vai lazdu riekstu smaržu, taču tas ir norādīts uz iepakojuma, un pircējs pats var lemt, vai tādu iegādāties.

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Sauss šķīstošās kafijas pulveris labi palīdz pret zemeņu ziedu dūrēju. No rītiem, kad rasa nožuvusi, tas jāuzkaisa ziedošām zemenēm.Ir izmēģināts – efekts ir!

  2. Nu nekādi nevaru atteikties no kafijas,tā ir TIK garšīga,gatavojot smaržo visa māja un tā bauda,pilnā vārda nozīmē.Nu jau daudzus gadus dzeru labu kafiju un nav apnikusi.
    Bet ir viena šķīstošā kafija,kuras garša ļoti līdzīga dabīgajai,to ņemam līdzi ceļojot. Tās nosaukums ir:
    FAIRGLOBE(ekoloģiskā) un žāvēta/kaltēta ar aukstuma paņēmienu ,100gr burciņa maksā ap 3.5€.
    Pamēģiniet,nebūsiet vīlušies!
    Kafemāns

Draugiem Facebook Twitter Google+