Foto – Shutterstock.com

Zini, ka… 0


…visā pasaulē priekšlaikus dzimst no 5,4 līdz 8 procenti bērnu katru gadu. Priekšlaikus dzimuša bērna vecāki ir priekšlaikus dzimuši vecāki, kam sava vecāku loma ir jāuzņemas ātrāk un izaicinošākos apstākļos kā, iespējams, sapņots un domāts. Šī situācija var radīt spēcīgu emociju gammu, gan prieku par bērniņa klātbūtni, gan bailes, bažas, pat dusmas.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Lasīt citas ziņas

Tādā brīdī galvenais ir pieņemt esošo situāciju, vienlaikus ļaujot sev palīdzēt tiem cilvēkiem, kuri ir apkārt, jo jaunā situācija ir nezināma, mulsinoša, pat biedējoša. Priekšlaicīgi dzimušam bērniņam vēl ir jāpaaugas, lai pilnībā būtu gatavs šai pasaulei un tam ir nepieciešams liels atbalsts no vecākiem un mediķiem. Arī pašiem vecākiem ir vajadzīgs atbalsts un to ir, jāiemācās pieņemt, lai neizdegtu un nesalūztu.

Tā ir ierasta prakse, ka priekšlaikus dzimušu bērnu vecāki apvienojas domubiedru grupās, jo „savējie sapratīs” un palīdzēs ar padomu. Pat, ja ģimenes atbalsts ir liels, nereti citu mammu un tētu pieredze, pat vienkārša aprunāšanās sniedz spēku un iedvesmo uz dzīvi lūkoties gaiši. Tālab, gaidām jūs “Satikšanās svētkos”!

CITI ŠOBRĪD LASA

Dr. Amanda Smildzere, neonatologs, Latvijas Neonatologu asociācijas prezidente: “Priekšlaikus dzimušo bērnu dienas atzīmēšana mums ir svarīga (tāpat kā pārējā pasaulē) vairāku iemeslu dēļ – pirmkārt, sabiedrībai ir jāzina, ka visapkārt ir daudzi mazuļi, kas piedzimuši priekšlaicīgi un vairums šo bērniņu aug un attīstībā panāk savus laikā dzimušos vienaudžus. Parasti tūlīt pēc mazuļa nākšanas pasaulē ģimenei ir ļoti daudz uztraukuma, stresa, baiļu un vēl daudz citas emocijas un apkārtējo cilvēku atbalsts un izpratne ir ļoti svarīgi.
Otrkārt, šajā dienā ir lieliska iespēja ģimenēm ar priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem satikties, aprunāties, dalīties pieredzē, kā arī nedaudz atpūsties, kopīgi paklausoties sirsnīgu, emocionālu tieši šīm ģimenēm veltītu koncertu. Tikšanās reizēs vienmēr klāt ir arī māsiņas, ārsti un vecākiem ir iespēja neformālā gaisotnē uzdot jautājumus un saņemt atbildes. Šādas tikšanās vienmēr dod daudz pozitīvas emocijas”.

Elita Svareniece, Neonataloģijas māsu apvienības prezidente: “Pats svarīgākais, kas cilvēkam dots un, ko visvieglāk zaudēt, ir veselība. Pats grūtākais, ko cilvēkam nākas piedzīvot, ir redzēt bērna ciešanas. Apmēram 15 milj. bērnu pasaulē dzimst priekšlaicīgi. Lai veicinātu sabiedrības izpratni par priekšlaikus dzimušo bērnu īpašo aprūpi, 17. novembris ir diena, kas daudzās pasaules valstīs jau no 2008. gada tiek atzīmēta kā Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena. Jau trešo gadu arī Latvijā 17.novembrī ir iespēja tikties vecākiem un mediķiem, kuri ir tikuši pāri dažādiem pārbaudījumiem un ir gatavi dalīties savā pieredzē, kas mums visiem kopā dod ticību, spēku un cerību.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.