Foto Shutterstock-

4. Rīvēts siers 0

Neatkarīgi no tā, vai tas ir rīvēts gouda, parmezāns, čedaras vai mocarella siers, ārsti brīdina, ka šie produkti var saturēt emulgatoru karboksimetilcelulozi (jeb celulozes sveķus).

Šis augu izcelsmes emulgators tiek pievienots, lai siers nesaliptu kopā, pagarinātu produkta derīguma termiņu un novērstu pelējuma veidošanos.

Taču, lai gan šis emulgators var šķist drošāks, jo tas iegūts no augiem, daži eksperti apgalvo, ka tas var būt saistīts ar palielinātu resnās zarnas vēža risku un citām kuņģa un zarnu trakta problēmām, piemēram, vēdera pūšanos un caureju.

Nacionālā veselības institūta finansētā 2015. gada pētījumā konstatēts, ka celulozes sveķi ietekmē zarnu baktērijas, izraisa iekaisumu un citas izmaiņas zarnās un veicina resnās zarnas vēzi pelēm.

Tomēr šajā gadījumā nepieciešami vēl papildu pētījumi, lai pilnībā izprastu celulozes sveķu iespējamo ietekmi uz cilvēka veselību.

Reklāma
Reklāma
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.