Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Shutterstock

Ārstniecības personām par katru ierobežošanas gadījumu turpmāk būs pienākums veikt ierakstu žurnālā. 0

Tāpat Ministru kabineta noteikumos noteikts, ka fiziskas ierobežošanas gadījumā pielietotajam spēkam jābūt samērīgam, vienlaikus paredzot, ka fiziska ierobežošana var tikt pielietota arī kombinācijā ar citiem ierobežošanas veidiem, piemēram, ievadot pacientam medikamentus pret viņa gribu.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Gatavo Krieviju konfliktam ar NATO: atklāj, kāpēc Putins atlaida Šoigu un viņa vietā amatā iecēla Kremļa ekonomistu
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Savukārt attiecībā uz pacienta mehānisku ierobežošanu ar mērķi mazināt ierobežošanas kaitējumu un novērst tās iespējamās traumas, tiek paredzēts, ka nepilngadīgs pacients nepārtraukti ierobežotā stāvoklī var atrasties ne ilgāk kā vienu stundu vienā ierobežošanas reizē, bet pilngadīgs – ne ilgāk kā divas stundas vienā ierobežošanas reizē. Tāpat tiek noteikta prasība ārstam veikt regulāru pacienta uzraudzību.

Ņemot vērā, ka pacients pēc tā mehāniskas ierobežošanas var turpināt radīt apdraudējumu, tiek paredzēts, ka pacientu varēs atkārtoti ierobežot, tomēr pilngadīgu pacientu nedrīkstēs ierobežot ātrāk kā pēc 10-15 minūtēm, bet nepilngadīgu – ne ātrāk kā pēc 15-30 minūtēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

VM arī uzsver, ka šādas ierobežošanas metodes nedrīkst tikt piemērotas kā sods.

Ministrija arī skaidro, ka kārtība noteikta atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komitejas spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai ieteikumiem garīgās veselības politikas veidošanai, ievērojot cilvēktiesības, kā arī izmantojot Eiropas valstu labās prakses pieredzi un vadlīnijas.

Papildus iepriekš minētajam regulējumam par pacientu ierobežošanu, tiek noteikts arī to priekšmetu saraksts, kurus pacientiem ir aizliegts turēt psihiatriskajā ārstniecības iestādē, kā arī saņemt ar sūtījumiem (pienesumiem).

Šīs regulējums ir attiecināms ne vien uz pacientiem, kuriem noteikta piespiedu ārstniecība psihiatriskajā ārstniecības iestādē, bet arī uz tiem pacientiem, kuri tikuši stacionēti brīvprātīgi.

Līdz ar to pacientiem turpmāk būs aizliegts turēt un saņemt sprādzienbīstamus un ugunsbīstamus priekšmetus, kā arī asus, durošus un griezošus priekšmetus, apreibinošas vielas, sadzīves ķīmijas līdzekļus, spirtu saturošus līdzekļus un pornogrāfiska vai vardarbīga satura materiālus. Aizliegto priekšmetu sarakstā iekļautas arī atsevišķas elektroniskās ierīces, lai nepieļautu, ka pacienti fotografē vai ieraksta to, ko dara citi pacienti vai personāls, izraisot konflikta situācijas, kā arī aizskarot citu personu cieņu un privātumu.

Vienlaikus tiek paredzēts, ka ārstniecības iestādes vadītājam ir tiesības noteikt arī noteikumos neminētu priekšmetu turēšanas aizliegumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.