Foto – Stock.xchng

Acis pierod 
skatīties nepareizi
 1

Dr. Lūkina acu klīnikas optometriste Sanita Līduma stāsta, ka brilles bez receptes labāk nepirkt, jo nav garantijas, ka lēcas tiešām būs atbilstošas redzei, kā to apgalvo pārdevējs. Brilles ar pārāk lielām dioptrijām ar laiku var izraisīt dažādus veselības traucējumus, piemēram, galvassāpes, graušanas vai spiediena sajūtu acīs, nogurumu vai asarošanu, reizēm pat reiboņus. Nepiemērotas lēcas var ietekmēt kopējo jeb binokulāro redzi, kas nodrošina abu acu uztverto attēlu sapludināšanu vienā, kā arī stereoredzi, kas nodrošina spēju noteikt attālumu telpā. Pierodot pie pārāk stiprām brillēm, vēlāk var rasties grūtības, lietojot redzei atbilstošās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
TV24
Slaidiņš: Pieejamā informācija liecina, ka krievu uzbrukums sācis buksēt, jo ukraiņi sākuši aktīvāk reaģēt
Lasīt citas ziņas

“Ļoti svarīgi noteikt precīzu redzes asumu, dioptrijas tuvumā un tālumā, kā arī izmērīt attālumu starp zīlītēm, lai iecentrētu lēcas optiskajā punktā,” skaidro optometriste. Tādēļ, iegādājoties brilles ilgstošai vai pastāvīgai valkāšanai, vienmēr jāsāk ar speciālista veiktu redzes pārbaudi, kuras laikā tiek izvērtēta arī acu veselība, bet pacientiem pēc 40 gadu vecuma izmērīts arī acu spiediens, lai nepalaistu garām glaukomas attīstību.

Ja sākusies vecuma tālredzība, stiprākas brilles vajadzīgas ik pēc viena diviem gadiem. Labā ziņa ir tā, ka apmēram 55 gadu vecumā redze stabilizējas. Ja tā tomēr turpina strauji pasliktināties, visbiežāk tā iemesls ir kāda acu slimība, piemēram, katarakta.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai koriģētu tuvredzību, tālredzību vai astigmātismu, kad redze ir neasa kā tālumā, tā tuvumā, visbiežāk izmanto monofokālas lēcas, kas derīgas gan pastāvīgai, gan īslaicīgai nēsāšanai. Ja nepieciešamas brilles, lai vienlaikus labi redzētu tuvumā un tālumā, var izgatavot multifokālas lēcas. Mūsdienās populārākas ir plastikāta vai polikarbonāta lēcas, kuras ir plānākas, vieglākas un neplīst, toties stikla lēcas nodrošina visdzidrāko iespējamo redzi un ir daudz izturīgākas pret skrāpējumiem.

Pareizi piemeklētam briļļu rāmim jāatbilst sejas izmēram, tam jābūt atbilstošam sejas formai, tam nevajadzētu spiest deniņu rajonā, norāda optometriste. Tas nedrīkst arī būt par platu, lai nekristu nost. Ļoti svarīgs ir arī redzes lauks, ko nodrošina brilles, tādēļ lasāmbrillēm piemērotāki būs mazi un šauri rāmji, kas dod iespēju skatīties tām pāri, bet redzei tālumā – lielāka izmēra rāmji, kas nodrošina plašāku redzes lauku. Iegādājoties brilles optikas salonā, optiķis pārliecinās par to, vai rāmis ērti pieguļ, nepieciešamības gadījumā to pieregulē. Optiķis var noregulēt rāmja kājiņas un deguna balstus, lai rāmis ērtāk piegulētu. Turklāt šādām brillēm ir arī garantijas laiks, kuru laikā tās labo bez maksas.

“Galvenais rūpnieciski ražotu briļļu trūkums ir tas, ka tās domātas “vidējam lietotājam”, taču lielākai daļai cilvēku redzes asums abās acīs nav vienāds, atšķiras arī attālums starp zīlītēm,” uzsver Latvijas–Amerikas acu centra oftalmoloģe Ilze Šveiduka. “Kaut arī šādu briļļu valkāšanas dēļ acu slimības neradīsies, sliktu pašsajūtu gan tās var izraisīt.”

Fakti


 Tirgū vispieprasītākās esot lētās lasāmbrilles, jaunieši izvēlas brilles ar tonētiem stikliem, bet gados vecāki pircēji iecienījuši optiskās brilles ar apjomīgiem un izturīgiem plastikāta rāmjiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.