Foto: Shutterstock.com

Arī cilvēki mēdz salūzt 0

Lai izmežģītu gūžas locītavu, nepieciešams liels trieciens, tāpēc visbiežāk mežģījumus gūst, krītot no liela augstuma vai ciešot autoavārijā. Taču salauzt kaulu ir daudz vieglāk, īpaši veciem cilvēkiem. Ārsts stāsta par gadījumiem, kad tas noticis, vienkārši izkāpjot no trolejbusa. Šādu traumu sauc par augšstilba kaula augšējās daļas jeb kakliņa lūzumu. Kakliņš savieno kaula gareno daļu ar lodveida formas galviņu, kas veido gūžas locītavu. Šis lūzums visbiežāk notiek, krītot uz sāniem.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Lasīt citas ziņas

CĒLOŅI:
 liela spēka un augstas intensitātes trieciens, piemēram, autoavārija vai kritiens no zirga – parasti notiek gados jauniem cilvēkiem;

 gados vecākiem cilvēkiem (pēc 50), samazinoties kaulu blīvumam, veidojas osteoporoze, un kauli kļūst trausli. Lūzumu var gūt, arī krītot no neliela augstuma vai paslīdot. Biežāk sastopams sievietēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

SIMPTOMI:
 lielas sāpes gūžas apvidū;
 nespēja veikt kustību vai nostāties uz kājas;
 ja lūzums ieķīlēts – klibošana;
 ārēji redzama deformācija lūzuma vietā.
Lūzumus ārstē ķirurģiski, fiksējot kaulus ar metāla skavām (stieņiem) vai endoprotezējot locītavu. Taču pēc sadzīšanas nereti nepieciešama fizioterapija, kas palīdz atjaunot kustību apjomu, muskuļu spēku un locītavas stabilitāti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.