Izmantojot knaibles ar gariem kātiem, rokas tiks pasargātas no karstuma.
Izmantojot knaibles ar gariem kātiem, rokas tiks pasargātas no karstuma.
Foto – Anda Krauze

Būtiskākie grilēšanas pamatprincipi 0

Trīs galvenie noteikumi, kas palīdzēs izvairīties no kaitīgajiem savienojumiem:
* pirmkārt, nepieciešams samazināt grilēšanas karstumu;
* otrkārt, ieteicams izvēlēties pēc iespējas mazāk treknu gaļu;
* treškārt, jāatceras par grilēšanas ilgumu.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

“Noteikti ieteiktu nogriezt treknumus. Tomēr, ja nevēlaties to darīt, tad tauku pilēšanu uz oglēm iesaku mazināt. Piemēram, pilnīgi pietiek, ka gaļas gatavību pārbauda, tikai vienu gabaliņu pārgriežot – nevajag gaļu uz iesma bakstīt, jo tad tauki izdalās vairāk. Labāk izmantot grilu ar lāpstiņām, nevis dakšu vai nazi. Tāpat iesaku grilēt mazākus gaļas gabaliņus, lai gaļa nebūtu tik ilgi jākarsē augstā temperatūrā. Gaļa obligāti jāgroza no vienas puses uz otru, kas arī samazina kaitīgo savienojumu veidošanos. Vēl viena būtiska lieta – grilēšanas ilgums, jo bailēs par neizceptu gaļu, mēs bieži vien to pārkarsējam. Jo ilgāk gaļa tiek pakļauta augstai temperatūrai, jo vairāk veidosies kaitīgās vielas,” atgādina Eva Kataja.

Savukārt HCA veidošanos varam mazināt, gaļu marinējot, tādējādi pasargājot sevi un savus mīļos no kaitīgajiem savienojumiem, kā arī iegūstot sulīgāku un veselīgāk pagatavotu maltīti. “Gaļu, vismaz uz stundu līdz divām, atstājot marinādē un pievienojot dažādas garšvielas, kurās ir spēcīgas bioaktīvas vielas, mēs līdz pat 90% samazinām kaitīgo vielu veidošanos,” uzsver uztura speciāliste.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pirms steidzamies gatavot marinādi, speciāliste atgādina, marinējot gaļu, jāizvairās no majonēzes izmantošanas, jo tā satur daudz nekvalitatīvu tauku. “Parasti majonēzes pagatavošanā tiek pievienotas lētas augu eļļas. Arī ja majonēze it kā satur olīveļļu, procentuāli tās daudzums ir minimāls (un arī eļļas kvalitāte nav zināma), bet pārējā ir augu eļļa, tādējādi mēs uzņemam nevajadzīgi daudz tauku, kuri mūsu organismam nav nepieciešami.”
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.