Foto-Shutterstock

2) Elpceļu infekcijas. 0

Bērnam ar BPD ir grūtāk cīnīties ar vīrusiem un baktērijām. Pieredze rāda, ka apmēram puse no mazuļiem pirmo divu dzīves gadu laikā atgriežas slimnīcā, lai ārstētu elpceļu infekciju.
• Gripa – priekšlaikus dzimušiem bērniem ir lielāks risks saslimt ar gripu, kas var noritēt smagāk nekā citiem, tāpēc pēc 6 mēnešu vecuma ir ieteicams vakcinēties pret gripu. Arī ģimenes locekļiem un tuviniekiem ieteicams vakcinēties pret gripu, lai mazulis neinficētos no viņiem.
• Respiratori sincitiālais vīruss (RSV) – priekšlaikus dzimušiem bērniem, īpaši ar hronisku plaušu slimību (arī tā sauc BPD), ir lielāks risks, ka RSV infekcija noritēs smagāk. Tāpēc profilaktiski tiek lietots palivizumab – monoklonālas antivielas pret respiratori sincitiālo vīrusu. Pētījumos ir pierādīts, ka šīs antivielas var novērst smagu RSV infekcijas norisi bērniem ar BPD, ar iedzimtu sirds slimību un priekšlaikus dzimušiem bērniem.
• Garais klepus – bērniņa vecākiem un citiem mājiniekiem jāpārliecinās pie ģimenes ārsta, vai nav pienācis laiks revakcinācijai pret garo klepu, lai pasargātu mazuli no iespējamas inficēšanās.

Reklāma
Reklāma

3) Sirds mazspēja.

Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Sirds darbs ir saistīts ar asins plūsmu caur plaušām. Plaušu slimība (piemēram, BPD) var padarīt sirds darbu smagāku, tāpēc var būt nepieciešams lietot zāles un cieši kontrolēt uzņemtā šķidruma daudzumu, lai sirds darbu atvieglotu.

Dažreiz bērnam var izveidoties pārāk augsts spiediens plaušu asinsvados. Jūsu bērna kardiologs kopā ar pulmonologu (ārstu, kas īpaši specializējies elpceļu un plaušu slimību ārstēšanā) to īpaši novēros un nozīmēs nepieciešamo ārstēšanu.

4) Elektrolītu zudumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zāles, kas palīdz atbrīvoties no liekā šķidruma, sauc par diurētiķiem (urīna izdali veicinoši līdzekļi). Līdz ar lieko šķidrumu izdalās arī sāļi (elektrolīti), un var zust to līdzsvars ķermenī.

Lai to kontrolētu, būs nepieciešamas regulāras analīzes, un bērniņam būs jālieto trūkstošie sāļi papildus ēdienam un/vai jāmaina diurētiķa deva.

5) Atšķirīga attīstība

Lai ātrāk pamanītu, ja Jūsu mazulis attīstās atšķirīgi, Jūs lūgs piedalīties īpašā novērošanas (follow-up) programmā. Jūsu bērniņam var būt nepieciešams dažādu speciālistu atbalsts, lai sasniegtu savu labāko rezultātu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.