Foto – Shutterstock

Zudums – no 0,5 līdz 2% gadā 0


“Manā praksē ir bijuši gadījumi, kad vīriešiem ar normālu vai pat augstu testosterona līmeni ir seksuāla rakstura problēmas, bet vīrietim ar testosterona līmeni zem svītras seksuālā dzīve ir pilnvērtīga. Testosterons nodrošina tikai bioloģisko pamatu, lai kaut kas varētu notikt. Tas ir kā autosacīkstēs, kur uzvar nevis tas, kam jaudīgāka automašīna, bet gan tas, kurš prot to labāk vadīt. Seksualitātes pakāpi vairāk nosaka nevis testosterons, bet psihosociālie faktori: cilvēka uzvedība, attieksme, intelekts, elastība, spēja uzdrošināties, būt atvērtam, uzticēties otram cilvēkam. Var teikt – seksualitāte katram no mums ir ielikta šūpulī. Evolūcijas gaitā cilvēks ar savu intelektu ir iemācījies koriģēt testosterona radīto agresivitāti, sociāli pieņemamā formā likt lietā vēlmi konkurēt un dominēt, attālinājies no dzīvnieciskā līmeņa, līdz ar to testosteronam vairs nav tik būtiskas lomas,” uzsver Elmārs Vārpa.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Lasīt citas ziņas

Beidzoties pubertātes vecumam, dziedzeri, kas izdala testosteronu, pamazām sāk darboties vienmērīgākā ritmā, un vīrišķā hormona līmenis izlīdzinās. Šādā režīmā dziedzeri funkcionē aptuveni līdz 25 gadu vecumam. Pēc tam testosterona līmenis asinīs sāk pakāpeniski samazināties, ik gadu sarūkot par 0,5–2 procentiem.

Vīriešu veselība un uzvedība – testosterona māls

CITI ŠOBRĪD LASA

Vīrišķais hormons ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, asinsradi, eritrocītu un trombu veidošanos, augšanas hormona izdalīšanos. Tas nosaka ārējo izskatu – muskuļu tipu (arī to, cik muskuļi ir spēcīgi un viegli uztrenējami), to lielāku fizisko izturību. Vīrišķais hormons ietekmē arī kaulu struktūru un cietību, balss tembru, tauku metabolismu, apmatojuma tipu un ādas struktūru.

Ja testosterona līmenis attīstības svarīgākajos posmos vīrietim bijis zems, viņš ārēji var izskatīties un uzvesties sievišķīgāk. Piemēram, daiļrunība un teatrālisms vairāk raksturīgs sievietēm, vīrieši šajā ziņā atpaliek. Turpretī vīriešiem ir labāk izteikta telpiskā iztēle un domāšana, kas savukārt nav tik raksturīga sievietēm. Tāpat vīriešiem, pateicoties testosteronam, ir stabilāks garastāvoklis, bet sievietēm – svārstīgāks un ar lielāku noslieci uz depresiju.

Stiprā dzimuma pārstāvjiem testosterons liek vairāk socializēties un konkurēt, rada tieksmi dominēt un sasniegt augstāku sociālo statusu. Šis hormons paaugstina koncentrēšanās spējas un motivāciju, liek rīkoties augstsirdīgi. Pastāv uzskats, ka testosterons vīrietī nosaka vēlmi būt principiālam un godīgam. Tajā pašā laikā konstatēta korelācija starp augstu testosterona līmeni, varaskāri un korupciju.

Testosterons arī stimulē vēlmi aizstāvēt savu grupu, ģimeni, teritoriju. Šajā jomā veikts interesants pētījums – par testosterona līmeni sportistiem pirms spēlēm. Secināts, ka pirms spēlēm savā laukumā šā hormona līmenis paaugstinās, bet pirms spēlēm izbraukumā, kā arī pirms treniņiem tas nepaaugstinās. Tātad vīrišķā hormona līmenis paaugstinās tad, kad jāaizstāv sava teritorija, savs laukums, savas mājas.

Tā ietekmē vīriešiem piemīt izteiktāks aizdomīgums un aklas uzticēšanās trūkums, vēlme pārliecināties, vai aiz jaukiem vārdiem neslēpjas blēdība. Sievietes, kam testosterona līmenis ir 20 līdz 30 reižu zemāks nekā vīriešiem, šajā ziņā vairāk uzticas, var pat teikt, ir lētticīgākas, naivākas. Testosterons arī mazina vīrieša spēju būt uzticīgam – tas mudina uz sānsoļiem. Taču, kā secināts kādā nesen veiktā pētījumā, brīdī, kad vīrietis kļūst par tēvu, viņa testosterona līmenis asinīs samazinās, bet pieaug par pieķeršanās hormonu dēvētā oksitocīna līmenis. Šie hormoni nodrošina to, ka vīrietis jūtas vairāk piederīgs ģimenei un tiek stiprinātas ģimeniskās saites.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.