
Kardiologi vērš uzmanību – ēšana šajā laikā nodara vislielāko postu jūsu sirdij 0
Vēlais vakara našķis daudziem šķiet nekaitīgs ieradums – mazliet siera, cepums vai kāds saldais dzēriens pirms miega. Tomēr ārsti brīdina: ēšana vēlu vakarā var būt bīstama sirdij. Lai pasargātu veselību, ir svarīgi ne tikai izvēlēties veselīgu uzturu, bet arī pievērst uzmanību ēdienreižu laikam – īpaši vakaros, vēsta Today.
Amerikāņu kardiologs Viljams Krauss uzsver, ka viena no galvenajām rekomendācijām ir atteikties no jebkādas ēšanas pēc vakariņām. Viņš norāda, ka cilvēki bieži vien vakaros, skatoties televizoru vai strādājot pie datora, automātiski sniedzas pēc uzkodām vai saldiem dzērieniem. Tas kļūst par ieradumu, kas būtiski apgrūtina svara kontroli un negatīvi ietekmē sirds veselību.
“Ēdiens, kas tiek uzņemts vēlu vakarā vai tieši pirms gulētiešanas, netiek izmantots enerģijai, bet gan uzkrājas kā rezerves. Ķermenim tas nav nepieciešams – tās ir liekas kalorijas, kuras organismam nav kur likt. Turklāt tas var traucēt miegu,” skaidro ārsts.
Pētījumi rāda, ka vēlā vakara ēšana ir saistīta ar lielāku aptaukošanās risku, augstāku holesterīna līmeni, paaugstinātu asinsspiedienu un asinsvadu sieniņu stīvumu – visi šie faktori ir cieši saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām.
Interniste un medicīnas eksperte Dr. Natālija Azāra aicina atteikties no jebkādas ēšanas vismaz trīs stundas pirms gulētiešanas. Tas ļauj organismam naktī pārslēgties uz tā saukto metabolisko režīmu – kad tiek izmantotas enerģijas rezerves, nevis uzņemts jauns uzturs. Šādā stāvoklī ķermenis sāk izmantot taukus kā enerģijas avotu, kas labvēlīgi ietekmē svaru un vielmaiņu.
Viens no ieteicamajiem risinājumiem ir periodiskā badošanās, piemēram, populārais režīms 16:8, kurā cilvēks 16 stundas diennaktī neko neēd, bet maltītes iekļaujas astoņu stundu logā – piemēram, no plkst. 10.00 līdz 18.00. Tas ļauj ne tikai labāk regulēt svaru, bet arī uzlabo gremošanu, miega kvalitāti un vispārējo pašsajūtu.
Kā izvairīties no vēlmes ēst vakarā?
Lai nebūtu vēlmes kaut ko uzkost pēc vakariņām, svarīgi, lai tās būtu sātīgas un sabalansētas. Uztura speciālisti iesaka vakariņās iekļaut olbaltumvielas – gaļa, zivis, pākšaugi, olas – un šķiedrvielas – dārzeņi, pilngraudu produkti. Šādi produkti nodrošina ilgstošu sāta sajūtu un palīdz izvairīties no vakara našķošanās.